Jahjaga saziva sjednicu Skupštine Kosova

Ustavni sud Kosova je objavio odluku prema kojoj bi predsjednica mandat za sastav vlade prvo trebala ponuditi Hashimu Thaciju (Anadolija)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga sazvat će idućih dana konstitutivnu sjednicu Skupštine, koja bi mogla biti održana u razdoblju od 15. do 20. srpnja, pišu kosovski portali.

Prema kosovskom Ustavu, Skupština se bira na mandat od četiri godine, počevši od dana konstitutivne sjednice, koja treba biti održana u roku 30 dana od dana potvrde izbornih rezultata, prenosi Tanjug.

Taj rok je počeo teći od petka, 4. srpnja, s obzirom na to da je tada Centralna izborna komisija Kosova proglasila službene rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora, održanih 8. lipnja, javlja portal Telegraf.

Odmah pošto je CIK proglasio službene rezultate izbora, Jahjaga je u obraćanju javnosti rekla da će, uz uvažavanje zakonskih rokova i oslanjajući se na Ustav Kosova, idućih dana donijeti odluku o određivanju datuma održavanja konstitutivne sjednice novog skupštinskog saziva.

Mandat prvo Thaciju

Izvori portala Politiko.net su objavili da se očekuje da će konstitutivna sjednica Skupštine biti održana između 15. i 20. srpnja.

Kosovski Ustavni sud je u utorak objavio odluku prema kojoj bi kosovska predsjednica mandat za sastav vlade prvo trebala ponuditi Hashimu Thaciju, lideru Demokratske partije Kosova, koja je osvojila najviše glasova na nedavnim kosovskim izborima.

Prema odluci Ustavnog suda, kako prenosi Expres, u slučaju da Thaci za 15 dana ne uspije formirati vladu, mandat za sastav vlade bi trebao ići onome tko osigura većinu u Skupštini Kosova.

Iako je koalicija predvođena DPK-om osvojila najviše glasova na izborima i pripada joj 37 mandata u Skupštini, ona ne može samostalno formirati vladu, za koju je potreban 61 glas zastupnika.

Demokratski savez Kosova je uspio osvojiti 30 mandata, Pokret Samoopredeljenje 16, Alijansa za budućnost Kosova 11, Lista “Srpska” devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jednog zastupnika, a još 10 mandata rezervirano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).

Alijansa za Novo Kosovo ostaje vani

Alijansa za Novo Kosovo definitivno ostaje izvan Skupštine, s osvojenih 4.67 posto glasova.

DSK, ABK i Inicijativa za Kosovo ujedinjeni u koaliciju imaju zajedno 47 zastupnika, a mediji u Prištini javljaju da bi mogli dobiti i podršku Samoopredeljenja.

Zajedno sa zastupnicima Samoopredeljenja, imali bi 63 mandata u Skupštini i mogli bi formirati vladu.

Generalni tajnik Samoopredeljenja Dardan Molliqaj je rekao da su se stavovi Samoopredeljenja i Koalicije DSK-ABK i Inicijative za Kosovo maksimalno približili i da je sada sve izvjesnije da će koalicija DSK-ABK i Inicijativa za Kosovo dobiti podršku Samoopredeljenja za predsjednika Skupštine i formiranje vlade Kosova.

Mediji u Prištini javljaju da je Samoopredeljenje omekšalo stav o dijalogu s Beogradom, ali da se čvrsto drži svoje pozicije vezano uz koncept privatizacije PTK-a i Trepče.

Izvor: Agencije