Ezan sa džamije Arasta nakon 100 godina

Muslimanski vjernici u Makedoniji dobili su još jednu džamiju, koja dugo vremena nije bila u funkciji (www.skyscrapercity.com)
Muslimanski vjernici u Makedoniji dobili su još jednu džamiju, koja dugo vremena nije bila u funkciji (www.skyscrapercity.com)

U Turskoj čaršiji u Skoplju u subotu je održana svečanost povodom otvorenja džamije Arasta, koja je gotovo 100 godina bila u devastiranom i neupotrebljivom stanju, javlja agencija Anadolija.

Ceremoniji otvorenja džamije prisustvovali su predsjednik Islamske zajednice Makedonije Suleyman Redžepi, gradonačelnik Burse Recep Altepe, načelnik Općine Čair Izzet Meciti, muftija Ankare Mefail Hizli, muftije iz Skoplja i Gostivara, te veliki broj drugih gostiju i vjernika.

Snažne veze Burse i Balkana

Redžepi je kazao da su danas muslimanski vjernici u Makedoniji dobili još jednu džamiju, koja dugo vremena nije bila u funkciji.
Gradonačelnik Altepe, čija općina je finansirala obnovu džamije Arasta, izjavio je kako je vrlo značajno da narodi u Turskoj i Balkanu nastave razvijati dobre međusobne odnose.

“Dugi niz godina Anadolija i Balkan dijele istu civilizaciju i kulturu. Tako i Bursa ima snažne veze s cijelim Balkanom. Naša želja je da svi na Balkanu žive u miru i blagostanju”, kazao je on.

Džamija Arasta prvobitno je izgrađena 1699. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO