Nepoznat organizator paljenja ambasada

Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je danas da nova radna grupa, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, treba da utvrdi sve činjenice u vezi sa paljenjem ambasada SAD-a i Njemačke, a da je u prethodnom periodu procesuiran dobar dio odgovornih lica, što je i dostavljeno Tužilaštvu.

Veljović je novinarima okupljenim u Parlamentu rekao da još nije utvrđeno ko je bio organizator paljenja ambasada 2008. godine, nakon demonstracija protiv proglašenja nezavisnosti Kosova. „Voleli bismo to da znamo“, rekao je.

Prema njegovim riječima, „sve što policija radi, radi u saradnji sa Tužilaštvom, koje ima konačnu reč“.

Ministar Stefanović je, kako je jučer saopćeno, formirao posebnu radnu grupu, kako bi se „u potpunosti ispitale sve činjenice događaja, ali i otkrili organizatori i akteri paljenja ambasada SAD-a i Njemačke“.

„Cilj radne grupe je da identifikuje sve počinioce i u potpunosti rasvetli taj nasilni čin, kako bi odgovorni organizatori i napadači bili procesuirani“, rekao je Stefanović.

Stefanović: Nisu vršili pritisak na nas

„Niko nije vršio pritisak da se formira radna grupa. Naravno da se uvek raspituju oni koji su zaintresovani, ali oni se raspituju godinama unazad. Mi se trudimo da poštujemo te države, ali poštujemo, pre svega, našu zemlju. Građani zaslužuju odgovor na to pitanje“, rekao je ministar Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Rekao je i kako sve to ne radi zbog bilo kakvih uslova, već da je posao Ministarstva kojem je na čelu da „završi sa tom pričom“.

„Ova radna grupa treba da da konačan odgovor i da skine tu hipoteku sa Srbije, ali i da kaže šta se dogodilo, ko su krivci i da tu stvar ostavimo iza nas“, rekao je Stefanović.

Upitan šta još može da se otkrije, Stefanović je rekao da ne može govoriti o detaljima, ali da očekuje otkrivanje novih činjenica i da li postoje osobe koje do sada nisu saslušane.

„Nešto što je ostalo nerešeno iz prethodnog perioda opetrećuje ugled zemlje i odnose sa drugim državma. Pošto ne možemo da sporimo da se dogodilo, treba konačno da bude rešeno“, rekao je Stefanović.

Suđenje u toku

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je suđenje dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada, do čega je došlo nakon mitinga „Kosovo je Srbija“.

Optužnicu je Više tužilaštvo podiglo prije dvije godine, a svi optuženi brane se sa slobode, pošto im je dan nakon podizanja optužnice ukinut pritvor u kojem su boravili od hapšenja.

Na optuženičkoj klupi su učesnici nereda iz februara 2008. godine – Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Optuženi se terete za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, nakon što su 21. februara 2008. godine u ulici Kneza Miloša organizovano došli do Ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima te tako izazvali požar.

Tada je u prostorijama Ambasade smrtno stradao Zoran Vujović, a optuženi se terete da su bili svjesni te mogućnosti, ali su „olako držali da do toga neće doći i da će to moći da spriječe“.

Na teret im se stavlja i da su u istoj ulici prethodno gađali Ambasadu Hrvatske i Ambasadu Njemačke, gdje su također izazvali manji požar.

Otkrivanje počinilaca i nalogodavaca paljenja Ambasade Njemačke našlo se i među sedam uslova Berlina za napredovanje Srbije na putu ka Evropskoj uniji, a iz Washingtona je u nekoliko navrata poručeno da očekuju od vlasti u Srbiji otkrivanje i kažnjavanje vinovnika paljenja Ambasade SAD-a u Beogradu.

Izvor: Agencije