U Srbiji se gradi 400 kuća za poplavljene

U Srbiji je sredstvima od donacija počela gradnja kuća za one koji su ostali bez domova u poplavama. Najavljeno je i to da će Narodna skupština Srbije zasjedati do kraja sedmice, a Vlada treba proslijediti prijedlog zakona o saniranju posljedica poplava.

Istovremeno, građani čekaju rješenje izvan svojih domova. U kasarni u Obrenovcu Cveta Pešović i Milosava Jovanić dočekuju ekipu Al Jazeere na pragu svog privremenog doma. Spavaonice namijenjene vojnicima sada su smještaj za sve one koji su u poplavama ostali bez ičega. Iako smijehom pokušavaju održati dobro raspoloženje, ističu da su potpuno zaboravljeni, a zima se bliži.

“Za ovoliko dece, ovoliko ljudi, da sačekaju zimu… Bolje da su nas pustili… ako ne preduzmu nešto… da su nas pustili da se podavimo, pokupili sa onim kranovima i završili posao, nego ovako da gledamo zlo očima”, govori Milosava Jovanić.

Ostao samo zid

Slično mišljenje ima i njena prijateljica kojoj je poslije poplava od cijele kuće ostao samo jedan zid.

“Pomoć ne stiže nikakva, nema tu šta, ni od higijene bukvalno ništa, baš ništa nema, ni garderobe, ne stiže ništa… Da li pomoć stiže, pa je vraćaju – ne znam. Od hrane samo konzerve, doručak, ručak, večera i – to je to”, kaže Cveta Pešović.

Ipak, nadležni tvrde da niko neće biti zaboravljen.

“Temelji prvih montažnih kuća koje su namenjene onima koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom u Obrenovcu su već postavljeni. U Vladi Srbije kažu da će svi oni koji su ostali bez krova nad glavom dobiti domove”, javlja novinar Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić iz Obrenovca.

Kriteriji za dodjeljivanje kuća još nisu određeni.

“Ideja je da najpre kuće dobiju najugroženiji, a to se meri prema nizu kriterijuma, koji će, takođe, biti vrlo jasno utvrđeni i transparentni. Svako će moći za sebe da utvrdi, ukoliko je ostao bez kuće, gde bi njegovo mesto moglo da bude na toj listi prioriteta”, navodi direktor Kancelarije za obnovu i izgradnju Marko Blagojević.

Nekoliko kriterija

Blizu 400 kuća predviđeno je za rušenje ili nisu useljive poslije poplava, što je manje u odnosu na blizu 1.600 kuća, kolike su bile prvobitne procjene.

Prema najavama iz Kancelarije, kriteriji koje treba ostvariti da bi neko dobio jednu od 400 novih kuća bi, između ostalih, trebali biti: veličina porodice, broj djece i primanja po članu domaćinstva.

U Kancelariji za obnovu i izgradnju kažu da će 200 kuća biti izgrađeno od donacija, a za preostalih 200 kuća novac će osigurati država. Posao bi trebao biti gotov do polovine oktobra. Cveta i Milosava ne vjeruju u ono što vlasti najavljuju.

“Ne, ne nadamo se da ćemo dobiti kuću, niti nas je bilo ko zvao, niti znamo šta se i kako radi, to niko ne zna”, kaže Cveta Pešović, dok njena prijateljica Milosava Jovanić govori kako su joj sve nade potonule.

“Sad su sve moje nade potonule, sve lađe potonule, iz razloga što mi niko nije nikakav papir ni dao, ni došao, ni pitao, ni pričao, u mesec i po dana. Nije to mali period.”

Izvor: Al Jazeera