Dovoljno potpisa za referendum o ćirilici

Građanska inicijativa Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupila je dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, pokazuje izvješće koje je Hrvatska vlada u četvrtak uputila Hrvatskom saboru koji treba odlučiti hoće li Ustavnome sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili će odrediti datum referenduma.

Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača za raspisivanje referenduma, u javnosti poznatijeg kao “referendum o ćirilici”, na sjednici Vlade podnio je ministar uprave Arsen Bauk, čije je ministarstvo zajedno s Državnim zavodom za statistiku (DZS) bilo zaduženo za provjeru potpisa.

Zadovoljen zakonski kriterij

DZS je, kazao je Bauk, utvrdio da je prikupljeno više od 526.549 pravovaljanih potpisa, što zadovoljava zakonski kriterij od potrebnih deset posto ukupnog broja birača, javlja Hina.

Bauk je naveo kako je u 19 kutija bilo zaprimljeno 7.459 potpisnih knjiga u kojima je bilo ukupno 598.780 potpisa.

DZS je utvrdio da je slučajni uzorak od 500 potpisnih knjiga dovoljan da se metodološki precizno procijeni ukupan broj ispravnih i neispravnih potpisa. Tako je na 40.118 potpisa utvrđeno da je 38.615 ispravno, a 1.503 neispravno.

Upoređivalo se ime i prezime i OIB ili matični broj na potpisnom listu, pri čemu se ispravnim smatrao onaj potpis kod kojeg su se ta dva podatka poklapala, objasnio je Bauk.

“Temeljem rezultata provjere uzorka DZS je ocijenio da je u ukupnoj populaciji od 598.780 potpisa ima 576.388 vjerodostojnih potpisa. Isto tako, uz pouzdanost od 99 posto procijenio je da vjerodostojnih potpisa ima više od 526.549, što zadovoljava potreban zakonski uvjet od deset posto ukupnog potpisa birača”, kazao je Bauk.

Neredi u Vukovaru

Dodao je kako nije bilo moguće utvrditi jesu li potpisi prikupljani na propisanim mjestima jer na potpisnim knjigama nema bilješke o tome gdje su prikupljani.

Od početka rujna prošle godine u Vukovaru su počeli nemiri zbog postavljanja dvojezičnih ploča s natpisima državnih institucija i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Nakon toga, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara inicirao je i raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma u cijeloj Hrvatskoj.

Referendumsko pitanje, prema prijedlogu Stožera, glasi: “Jeste li za to da se članak 12, stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma, kojim se služe pripadnici nacionalne manjine, ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO