Podgorica mjesecima bez gradske vlasti

Više od dva mjeseca nakon izbora, Podgorica i dalje nema gradsku vlast. Partneri na državnom nivou, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića, ne slažu se ko bi trebao biti gradonačelnik.

Sa osvojenih 29 od 59 mandata, vladajućem DPS-u nedostaje samo jedan da uzme vlast. Socijaldemokrate im nisu dale podršku zbog spora o mjestu gradonačelnika.

SDP je odustao od pregovora s opozicijom o koaliciji i od obje strane zatražio podršku za formiranje tehničke vlade do novih izbora, izvještava iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Manjinska podrška

“Želimo da se formira manjinska uprava, koja bi vratila zakonitost u gradu, zaposlila stručne i profesionalne kadrove, izvršila reviziju finansija i gazdovanja javnim dobrima i pripremila demokratske izbore. Manjinska uprava nije koalicija, ne postoje formalni sporazumi, manjinska uprava je to što jeste – manjinska podrška za obavljanje posla između dva izborna ciklusa”, kaže Krivokapić.

Tehničku vladu, predlaže on, činile bi isključivo nestranačke ličnosti, koje bi postavila koalicija Evropsko lice Podgorice, u kojoj je partner SDP-a, Pozitivna Crna Gora.

DPS ponudu Krivokapića smatra “nevaspitanom”, jer, kažu, sa samo devet posto podrške na izborima i pet mandata traži vlast.

“Nijesmo spremni da pristajemo na bilo čiju političku ucjenu, ne. Spremni smo za nove izbore i ako dođe do ponavljanja izbora, spremni smo, ako do toga dođe, da budemo opozicija”, poručio je Đukanović.

Demokratskom frontu i Socijalističkoj narodnoj partiji ponuda SDP-a nije najjasnija, ali spremni su pregovarati.

“Ako su pregovori sa DPS-om propali, zašto se sada njima nudi da mogu podržati tu manjinsku vladu? To DPS neće uraditi. To je jasno”, rekao je Slaviša Ćurović iz Demokratskog fronta.

Test za promjene na državnom nivou

“Lično, potpuno sam spreman da ne pokrivam niti jednu funkciju, samo da realizujemo izbornu volju građana Podgorice”, kaže Aleksa Bečić, kandidat za gradonačelnika iz SNP-a.

Potezi socijaldemokrata u Podgorici veoma su zbunjujući, smatra analitičar Zlatko Vujović, no dodaje – možda zamišljeni i kao test za promjene na državnom nivou.

“Ako povežemo to sa onim što je opozicija tražila, a o čemu je bilo dosta špekulisanja, onda se postavlja kao prirodno da li je to promovisanje i testiranje modela koji bi odmah nakon toga se mogao primijeniti na nacionalnom nivou, a koji bi bio u funkciji smjene DPS-a”, rekao je on.

Izbori u Podgorici održani su prije više od dva mjeseca, a konačan rok za konstituiranje gradske vlasti nije precizno definiran zakonom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO