Sirča kod Kraljeva protiv doseljavanja Roma

Mještani sela Sirča kod Kraljeva u centralnoj Srbiji ne dozvoljavaju doseljavanje romskih porodica u kuće koje su za njih kupljenje u tom selu.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR), koji je kupio kuće za Rome raseljene sa Kosova, prvi put se suočio sa negativnom reakcijom stanovništva i očekuju, poručili su, reakciju nadležnih organa.

Povjerenica za ravnopravnost Nevena Petrušić ocijenila je stav mještana – rasnom diskriminacijom.

Al Jazeerina ekipa posjetila je jednu od kuća u Sirči, koja je nekada bila puna, no već godinama u njoj niko ne živi jer su se vlasnici odselili iz sela i prodali je.

Kuću su kupile nevladine organizacije koje su je, uz posredovanje UNHCR-a, dale na korišćenje romskoj porodici. Ipak, mještani ne žele da im komšije budu Romi raseljeni sa Kosova.

Najavljeni novi protesti

Ljubica Janjušević bi trebala kosovskim Romima da bude prva komšinica, ali ona se prva protivi doseljavanju, kako kaže, nepoznatih ljudi u njen komšiluk.

„Kad ih dođe pet, doći će ih i 10, isto kao ispod mosta u Beogradu. Koliko god ih raselili, ono ih opet ima još toliko“, kaže Ljubica Janjušević.

Mještani tog sela nadomak Kraljeva jednom su protestovali zbog najave doseljavanja romskih porodica, ali i najavljuju nove proteste govoreći kako sve to rade iz straha.

„Ovde uopšte nije problem rasistički ili fašistički. Sirča već ima 12 kuća Roma i mi samo želimo neka i druge opštine, i druga mesta prihvate isto ove Rome iz kolektivnog centra. Mislim da smo, kao ljudi, naš bonus ispunili“, ukazuje Mladen Vasiljević, predsjednik Mjesne zajednice Sirča.

Žive u kontejnerima

Tek nekoliko kilometara dalje od Sirče nalaze se Romi koji bi trebalo da se iz kontejnera presele u kuće.

„U kraljevačkom šatorskom naselju žive porodice koje su raseljene sa Kosova 1999. godine. Tada je ovde došlo 50 porodica romske nacionalnosti, a sada ih je ostalo 23. Svaka porodica ima od osam do 15 članova“, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Porodice koje su preko nevladinih organizacija dobile kuće, iz straha, javno ne žele da govore.

Njihove komšije kažu da su im svima obećane kuće i da ne shvataju zašto mještani Sirče neće da ih prihvate.

„Nije u redu. Kako u redu? Svi smo ljudi. Oni imaju, svako ima porodicu. Jedva su čekali da kupe neku kuću. Dosta su patili ovde 15 godina. Nema gde više“, kaže Ekrem Hasani.

Osude povjerenice

Mještani Sirče pozvali su gradske vlasti Kraljeva da zaustave doseljavanje Roma, ali gradonačelnik im odgovora kako ne može da reaguje jer nema ovlašćenje da raskine kupoprodajni ugovor.

„Mislim da su malo i meštani Sirče ishitreno reagovali na to. Kraljevo je imalo tu nesreću da je ‘41. godine streljano 2.500 ljudi. Upravo su meštani Sirče spasili od tog streljanja neke romske porodice, tako da mislim da su malo ishitreno reagovali. Nisu dobro obavešteni“, navodi Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić osudila je poruke mještana Sirče i pozvala nadležne da reaguju.

„Stavovi mesne zajednice ne predstavljaju samo omalovažavanje i povredu ljudskog dostojanstva romske nacionalne manjine već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno“, upozorava povjerenica Petrušić.

U Sirči odgovaraju da nisu rasisti, već da su ekonomski devastirani, jer je prije četiri godine tu, kako podsjećaju, bio epicentar snažnog zemljotresa.
Tokom proljetnih poplava imanja su im bila pod vodom, a većina ih je, kažu, nezaposlena

Međutim, romske porodice i dalje ostaju da žive u kontejnerima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Crnogorci, Turci, Romi, Egipćani, Aškalije i drugi žive na Kosovu, ali zbog ekonomskog beznađa, veliki broj njih ga napušta.

Published On 04 Jun 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO