Do kraja ljeta Kosovo ostaje bez vlade

Skoro dva mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora, Kosovo je i dalje bez vlade, a nemogućnost političkih partija da se usaglase o parlamentarnoj većini, odvela je zemlju u institucionalnu krizu.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Kosova Isa Mustafa, koji dolazi iz opozicionog bloka, suspendovan je odlukom Ustavnog suda, nakon samo pet dana predsjedavanja.

Sa trenutnom političkom krizom na Kosovu, sve su glasniji pozivi za održavanje novih prijevremenih izbora do kraja godine, a takvu mogućnost potvrdio je i čelni čovjek pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti.

Za albansku televiziju je izjavio da se Kosovo suočava sa brojnim problemima i da održavanje izbora svake četiri godine, kako kaže, nije rješenje koje je zemlji potrebno. Poručio je i kako je njegova stranka spremna za novi test kosovskih birača.

Od prvih izbornih rezultata, koji su prednost dali Demokratskoj partiji Hashima Thacija, ta stranka insistirala je na tome da polaže pravo na imenovanje mandatara Vlade, jer je Ustav Kosova bio na njihovoj strani.

Međutim, situacija se komplikuje kada tri opozicione stranke koaliraju i ulaze u parlament kao jedinstvena politička grupa: Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja čime imaju većinu u parlamentu.

Suspenzija odluke

Na konstitutivnoj sjednici 17. jula, glasom 83 parlamentarca, predsjednik Skupštine postaje Isa Mustafa, prvi čovjek Demokratskog saveza Kosova.

Dan kasnije, članovi Demokratske partije zatražili su ocjenu ustavnosti takve odluke, uz tvrdnju da procedure u ovom slučaju nisu ispoštovane.

„Prema Ustavu Kosova, najveća parlamentarna grupa je ona koja je pobijedila na izborima. Nekoliko partija ujedinilo se nakon izbora i formiralo zajedničku parlamentarnu grupu, ali ona nije legitimna na prvoj sjednici“, objasnio je Xhavit Haliti iz Demokratske partije Kosova.

Prije dva dana sud je donio privremenu mjeru, kojom suspenduje novoizabranog predsjednika Skupštine.

Do konačne odluke, koja se očekuje do 18. septembra, od Skupštine se traži da se suzdrži od bilo kakvih radnji, pa će zakonodavna vlast Kosova do tada biti na čekanju, kao i sastavljanje Vlade.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon burne sjednice, prekida i izlazaka zastupnika iz prostorije, lider Demokratskog saveza Kosova postao predsjednik kosovske Skupštine.

Published On 17 Jul 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO