Vukovar: Stožer najavio tužbu Evropskom sudu

Stožer je krajem 2013. godine prikupio više od 500.000 potpisa za referendum o dvojezičnosti (Igor Kralj / Pixsell)

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je prikupio dovoljan broj potpisa za referendum o dvojezičnosti, poznatim u narodu kao referendum o ćirilici, najavili su kako će podnijeti tužbu sudu za ljudska prava u Strasbourgu ukoliko Ustavni sud Republike Hrvatske proglasi njihovo referendumsko pitanje neustavnim.

U Stožeru su naglasili kako njihov referendumski zahtjev za izmjenom Hrvatskog ustava, da se dvojezičnost dopušta samo ukoliko udio manjine prelazi 50 posto, neće ugroziti pravo niti jedne manjine u Hrvatskoj, pa ni srpske.

Reguliranje prava

Izjavili su kako se pravo na dvojezičnost, osim ustavnim zakonom, regulira i međudržavnim sporazumom kao i statutom pojedinačnih lokalnih samouprava, što omogućava manjinama ostvarivanje postojećih prava, prenosi Anadolija.

Stožer na čelu s Tomislavom Josićem prikupio je krajem decembra 2013. godine više od 10 posto potpisa birača, odnosno više od 500.000 potpisa, što je prema zakonu dovoljno za raspisivanje referenduma.

Referendumsko pitanje, prema prijedlogu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, glasi: „Jeste li za to da se članak 12, stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma, kojim se služe pripadnici nacionalne manjine, ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?“

Izvor: Al Jazeera i agencije