Vuk Jeremić se sam kandidira za lidera UN-a

Vuk Jeremić je u junu 2012. bio izabran, te je obavljao dužnost predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (EPA)

Bivši šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić predstavlja se kao kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, iako Vlada Srbije o tome nije donijela odluku, piše beogradski Blic, kako prenosi Tanjug.

List piše da se “ovih dana” u sjedištu UN-a pojavio medaljon na kome piše “Vuk Jeremić, kandidat Republike Srbije”, a u sredini godine mandata 2017-2022, iako se za tu “značku samoproglašenja” “ne može pouzdano ustvrditi da li je Jeremić delio lično ili ne”.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je na pitanje je li Vlada donijela odluku o kandidatu za generalnog sekretara UN-a, za Blic rekao da Srbija nije još nikoga kandidirala.

“Države kandiduju. Srbija nije još nikoga kandidovala. Bilo je razgovora sa Jeremićem o njegovim planovima, ali odluka nije doneta, niti je bilo u planu da se sada donosi”, dodao je Dačić.

Bio predsjedavajući Generalne skupštine

Jeremić je u junu 2012. godine bio izabran, te je obavljao dužnost predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a.

Od 193 zemlje članice UN-a za Jeremića je tada na East Riveru glasalo njih 99, dok je njegovog protivkandidata, litvanskog ambasadora pri UN-u Daliusa Cekuolisa, podržalo 85 zemalja.

Od susjednih zemalja Jeremića tada nisu podržale Hrvatska i Albanija, a Bosna i Hercegovina je bila suzdržana.

Nakon proglašenja kosovske nezavisnosti, Jeremić je gotovo svaku priliku diljem svijeta koristio da bi, ponekad i oštro, kritizirao one koji to podržavaju.

Izvor: Agencije