Nagodbama do blažih kazni u saobraćaju

Vozači će se u Srbiji uskoro moći nagoditi s policijom za minimalnu kaznu za počinjeni prekršaj, pod uslovom da priznaju krivicu, što je dio novog zakona koji je u primjeni od marta i već je, kako se tvrdi, povećao naplatu. Prebrza vožnja građane bi tako mogla koštati manje, a otvara se i mogućnost dogovora o kraćem roku oduzimanja dozvole.

“Očekujemo značajno poboljšanje, odnosno smanjenje aktivnosti sudova za prekršaje, brže vođenje prekršajnog postupka i na taj način oslobađanje sudova za vođenje onih težih prekršajnih postupaka”, kaže Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Nagodbe nema kada je riječ o kaznenim poenima, a policija će odlučiti da li će pregovarati s vozačima koji su u toj kalendarskoj godini već kažnjeni.

Nema dogovora ‘na licu mjesta’

“Svakako da neko lice koje je višestruki povratnik za saobraćajne prekršaje neće imati iste uslove sporazumevanja od strane saobraćajne policije, nego što to ima neko ko je prvi uradio”, objašnjava Zoran Pašalić, predsjednik Apelacionog prekršajnog suda u Beogradu.

Kad je saobraćajni prekršaj napravljen, vozač dobija zapisnik i čeka pokretanje postupka.

“Sporazum o priznanju nikako ne može da se postigne na terenu, između saobraćajnog policajca i vozača. Dogovor tek može da se postigne kada vozaču kazna stigne na kućnu adresu, nakon čega on ide u policijsku stanicu i sklapa sporazum”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Dogovor se može potpisati i u toku sudskog procesa, iako prekršajne sudije savjetuju vozače da to učine prije toga.

“Ne mora da ide na sud, ne mora da gubi vreme, ne mora da dokazuje nevinost i ne mora da plaća troškove postupka”, navodi Milan Marinović, predsjednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Nagodba i za strane državljane

Sporazum je dio Zakona o prekršajima koji se primjenjuje od 1. marta, a omogućuje i plaćanje polovine kazne ako se uplati u roku od osam dana. Vozači su u posljednjih pet mjeseci uplatili 660.000 eura, čime je naplata povećana za 60 posto, a postupci ubrzani za 30 posto. Zakonom su obuhvaćeni i strani državljani.

“Jedina razlika je u vođenju postupka, jer se strani državljani, prema zakonu, moraju voditi u skraćenom postupku. Odmah nakon izvšenja prekršaja biće dovođeni od sudija za prekršaje, ali će i oni imati mogućnost da zaključe sporazum”, ukazuje Slobodan Mališić, zamjenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Od ukupnog broja svih prekršaja u Srbiji njih 62 posto dogodi se u saobraćaju, a mogućnost nagodbi bi, kada sredinom augusta stupe na snagu, dodatno smanjila pritisak na sudove, očekuju u Tužilaštvu.

Izvor: Al Jazeera