Kosovo: Suspendirano imenovanje Mustafe

Isa Mustafa je za predsjednika Skupštine Kosova izabran 17.jula (Anadolija)

Ustavni sud Kosova odlučio je da privremeno suspendira odluka o izboru Ise Mustafe za predsjednika Skupštine Kosova do konačne odluke tog Suda.

Ustavni sud je, kako je saopćeno, takvu odluku donio povodom zahtjeva Xhavita Halitija i 29 drugih poslanika Skupštine Kosova iz Demokratske partije Kosova premijera Hashima Thacija u vezi ustavnosti izbora novog predsjednika Skupštine.

Navodi se i da se privremena mjera uvodi do konačne odluke Suda i to najkasnije do 18. septembra 2014. godine.

Izbor Mustafe

Lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, za predsjednika Skupštine izabran je na konstitutivnoj sjednici 17. jula glasovima 83 poslanika.

Mustafa je bio kandidat postizborne parlamentarne koalicije tri stranke DSK, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo.

Konstitutivnu sjednicu obilježio je niz sporenja i neslaganja poslanika DPK-a i ostalih parlamentarnih stranaka, pauze, odlasci iz sale nekih poslaničkih grupa.

Izboru Mustafe nisu prisustvovali poslanici DPK-a, koja je već tada najavili žalbu Ustavnom sudu, koja se odnosi na utvrđivanje regularnosti procesa konstituiranja kosovskog parlamenta.

Izvor: Agencije