Užice: Vanredna situacija zbog algi u vodi

Gradski štab za vanredne situacije sinoć naložio Vodovodu da odmah zatvori dotok vode s akumulacije Vrutci (Al Jazeera)

U Užicu je proglašena izvanredna situacija nakon što je taj grad ponovno bez pitke vode zbog zagađenja.

U Užičkom vodovodu u Srbiji ne znaju što je razlog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće, sada s izvorišta Sušička vrela, koja je zabranjena za piće i kuhanje.

Jedan dio vodovoda je ispražnjen radi ispitvanja, a građani se opskrbljuju putem pokretnih cisterni Vojske Srbije. Tijekom večeri bit će postavljene i fiksne cisterne, koje se trenutno kloriziraju i pripremaju za upotrebu.

“Ne znamo da li su se alge pojavile i na Sušičkim vrelima ili je došlo, usled tehničkog kvara, do toga da je voda sa Vrutaka prodrla u cevovod sa Sušičkih vrela i tako pomešana došla do fabrike vode. Uzeće se uzorci vode sa Sušičkih vrela kako bi se uradile analize i utvrdilo da li su prisutne alge i u toj vodi.Tek tada ćemo znati o čemu se radi”, rekao za Tanjug direktor Vodovoda Užice Dragan Simić.

Ponovno cisterne na ulicama

On ističe da je u fabrici vode do sada zamijenjen pijesak u šest od osam filtera, ali da to nije rješenje ni za alge, ni za nemetode.

“Mora se i dalje raditi na osavremenjavanju tehnologija prerade vode. Ukoliko se to ne uradi, očigledno je da ćemo ovaj problem imati stalno”, naglašava Simić.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je sinoć Vodovodu da odmah zatvori dotok vode s akumulacije Vrutci, a dok se ne ustanovi zbog čega su alge i nematode ponovno u gradskoj mreži, građani će se pitkom vodom snabdijevati iz cisterni.

“Grad Užice raspolaže trenutno sa više od 20 tona flaširane pijaće vode koja će biti distribuirana bolnici, Domu zdravlja i dečjim vrtićima. Jedna cisterna sa pijaćom vodom je već na putu ka Užicu iz Višegrada i biće upućena pekarskom preduzeću “Sreten Gudurić”, kako bi se omogućilo normalno snabdevanje Užičana hlebom”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević nakon zasjedanja Štaba za vanredne situacije.

Užičani su za Tanjug izjavili da su ogorčeni što ponovno ne mogu piti vodu iz gradskog vodovoda.

Čim je u subotu objavljeno da je zbog pojave algi i nematoda republički sanitarni inspektor zabranio vodu za piće i kuhanje u Užicu, u prodavnicama je došlo do nestašice flaširane vode.

U Užicu je od 6. siječnja na snazi bila odluka o proglašenju izvanredne situacije na teritoriju grada koji se vodom snabdijeva s akumulacije Vrutci.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je 14. prosinca prošle godine obavijestila Zavod za javno zdravlje Užice, koji kontrolira ispravnost vode za piće, da je pogoršana kvaliteta vode u akumulaciji Vrutci zbog prisustva toksičnih algi.

Pokušana je i dezinfekcija jezera Vrutci, ali nije dala rezultate.

Podignuti optužni prijedlozi

Analiza Instituta za javno zdravlje iz Beograda je pokazala da je voda zdravstveno neispravna i da se u njoj nalaze količine mikrocistina koje se ne preporučuju za upotrebu, ali da su manje od preporučene vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije.

Građani Užica su se, od otkrivanja problema, snabdijevali vodom iz cisterni.

Tužiteljstvo u Užicu, u okviru istrage o utvrđivanju odgovornih za pojavu cijanobakterija u vodi za piće, podnijelo je sredinom ožujka optužni prijedlog protiv tri osobe iz dvije užičke javne ustanove zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanje opće opasnosti.

Kako je ustanovljeno istragom, oni nisu na vrijeme obavijestili republičkog sanitarnog inspektora da u gradskoj vodovodnoj mreži postoje cijanobakterije nakon pojave algi u jezeru Vrutci.

Zbog toga je republički sanitarni inspektor tek 26. prosinca prošle godine zabranio korištenje vode za piće iz užičkog vodovoda što je, prema istražnim radnjama, kasnije od saznanja odgovornih za postojanje cijanobakterija u pitkoj vodi.

Izvor: Al Jazeera i agencije