Obrenovčani protestom traže novac za obnovu

Vozovi koji dovoze ugljen zaustavljeni su na dva kilometra od okupljenih građana (Al Jazeera)

Gotovo stotinu Obrenovčana iz naselja Braća Jugović blokiralo je prugu koja povezuje kopove ugljena Lazarevac s Termoelektranom “Nikola Tesla” A i B u koju se dovozi ugljen, a koja proizvodi više od 50 posto električne energije u Srbiji. 

Građani traže hitnu isplatu 2.000 eura pomoći za obnovu domova nakon katastrofalnih poplava u svibnju i žale se na sporost obnove grada, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Vlakovi koji dovoze ugljen zaustavljeni su na dva kilometra od okupljenih građana koji su prosvjed prijavili policiji.

Demonstracije i ispred Vlade

Građani Obrenovca, grada koji je nedavnim poplavama u Srbiji najviše pogođen, početkom srpnja predali su Vladi Srbije listu od osam zahtjeva, među kojima je najvažniji upravo isplata 2.000 eura pomoći i to do 25. srpnja, svakom domaćinstvu pogođenom poplavama.

Štete od poplava u Srbiji procjenjuju se na 1,5 milijardi eura, pokazali su prvi podaci, a Vlada je najavila da će svi dobiti pomoć navrijeme.

Ipak, građani Obrenovca su nezadovoljni jer pomoć još nije stigla pa je njih 30-ak prije 12 dana prosvjedovalo ispred Vlade Srbije.

Dva dana prije prosvjeda ispred Vlade, građani naselja Braća Jugović održali su dvodnevni prosvjed ispred zgrade Općine.

Čučković: Novac za obnovu za sedam do deset dana 

Građani Obrenovca od ponedjeljka će početi dobivati rješenja koja će biti temelj za preuzimanje sredstava za obnovu kuća, a novac će se na njihovim računima naći u roku sedam do deset dana, rekao je u nedjelju predsjednik te općine Miroslav Čučković.

Čučković je rekao da će građani imati mogućnost i žaliti se ako nisu zadovoljni kategorizacijom objekta koji je u njihovom vlasništvu.

“Ono što je dodatna usluga je da smo zamolili Ministarstvo unutrašnjih poslova da nam dâ zbirnu potvrdu prebivališta za svakog građanina, i od katastra smo tražili da nam dâ zbirne vlasničke listove, kako građani ne bi išli po ta dva dokumenta”, kazao je Čučković,  prenosi Tanjug.

Objasnio je da će ti dokumenti, koji su dokaz u čijem je vlasništvu domaćinstvo, biti preduvjet za dobivanje sredstava.

Izvor: Al Jazeera i agencije