Donacija knjiga za biblioteku u Maglaju

Već treću godinu zaredom u Sarajevu se organizira Ramazanski festival knjige. Ideja je da se prikupljaju i darivaju knjige nekoj od slabostojećih bosanskohercegovačkih biblioteka. Ove godine knjige će biti donirane gradskoj biblioteci u Maglaju, koja je većim dijelom uništena u poplavama.

Ajet Arifi svojim djelom želi biti primjer drugima. Već treću godinu zaredom organizira Ramazanski festival knjige u Sarajevu. Festival ima humanitarni karakter – knjige koje građani doniraju prosljeđuju se slabostojećim bibliotekama diljem Bosne i Hercegovine.

”Građani ovdje, kupovinom neke sebi drage knjige, uzmu tu knjigu i ubace je u specijalnu kutiju. Na prvom Ramazanskom festivalu pomagali smo biblioteku u Zvorniku, na drugome je bila Bosanska Dubica, a ove godine bili smo primorani opredijeliti se za Maglaj zbog poplava”, kaže Arifi, direktor Ramazanskog festivala knjige.

”Knjige koje se prikupe tokom Ramazanskog festivala knjige u Sarajevu bit će donirane ovoj instituciji, gradskoj biblioteci u Maglaju, koja je izgubila čak 70 posto svog knjižnog fonda u poplavama”, izvještava reporter Al Jazeere Harun Kačić.

Knjižni fond stvaran 56 godina

Nina Salkić, direktorica maglajske Gradske biblioteke, pokazuje do koje razine se voda popela prije samo dva mjeseca.

Knjige u susjednoj prostoriji jedino je što imaju. Renoviranje zgrade nakon devastirajućih poplava je u punom jeku, unatoč manjku donacija. Ali, Nina Salkić kaže da će obnavljanje knjižnog fonda biti teži dio posla.

”Ljudi su se super organizirali i prikupljaju knjige za biblioteku. Recimo, u Bihaću je napravljena velika akcija. Slikari su to uradili u galeriji ‘Boris Smoje’ [u Sarajevu]. Rade tu i studenti i građani sami od sebe, ali naravno, da je to sve nedovoljno da bi se obnovio čitav fond. Međutim, mi moramo biti svjesni da je to fond, koji je stvaran 56 godina, i da ga je za dva mjeseca nemoguće obnoviti”, kaže direktorica maglajske biblioteke.

Ovaj grad, kao i mnogi drugi diljem Bosne i Hercegovine, postepeno se oporavlja od devastirajućih poplava. Na ulicama više nema blata i mulja, počupano drveće je uklonjeno. Ali, Gradskoj biblioteci će trebati još mnogo vremena prije nego bude kao nekada.

Izvor: Al Jazeera