Wizz Air nakon hapšenja direktora beogradskog aerodroma

Kompanija Wizz Air odbacila je “svaki nagovještaj nepravilnosti u vezi s komercijalnim ugovorom” zaključenim sa beogradskim aerodromom. Reakcija je uslijedila nakon privođenja generalnog direktora aerodroma “Nikola Tesla” Velimira Radosavljevića, a zbog optužbi da je omogućio stjecanje imovinske koristi Wizz Airu.

“U suprotnosti s onim što je nagoviješteno netačnim navodima, Wizz Airov putnički saobraćaj na beogradskom aerodromu je između 2010. i 2013. godine porastao za više od 800 posto, dok je ukupni aerodromski saobraćaj porastao za 31 posto, što Wizz Air čini glavnim pokretačem putničkog saobraćaja”, navodi se u saopćenju, koje potpisuje glasnogovornik kompanije Daniel de Carvalho.

“Nažalost, putnici i turisti iz Srbije sada moraju stajati po strani dok im se postepeno umanjuje mogućnost izbora od jednog visokotarifnog ‘wannabe’ monopoliste, u vidu kompanije Etihad/Air Serbia. Nezdrava opsjednutost iznošenjem netačnih navoda u vezi s dogovorom između Wizz Aira i beogradskog aerodroma, naravno, dolazi u trenutku kada je ugovor s Etihadom pod istragom Evropske unije i kada je Komisija za kontrolu državne pomoći Srbije otkrila da će Etihad/Air Serbia koristiti netransparentnu podsticajnu šemu, koja je skrojena kako bi zaštitila poslovni model Etihad/Air Serbije usredsređen na transferne putnike, tako što će sniziti aerodromske takse za 100 posto i tako praktično dozvoliti ovom visokotarifnom avioprevozniku da na aerodromu u Beogradu plaća aerodromske takse nula dinara.”

Zloupotreba položaja

Direktor beogradskog aerodroma uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj te oštetio to javno preduzeće za najmanje 207 miliona dinara (1,8 miliona eura), saznaje Tanjug u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Agencija prenosi da se Radosavljević sumnjiči za sklapanje štetnog poslovnog dogovora s kompanijom Wizz Air, čime je oštetio beogradski aerodrom.

“Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta Beogradske policije je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, odredila zadržavanje do 48 sati Radosavljeviću, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica”, potvrđeno je u MUP-u.

Navodi se i kako je, kao odgovorno lice, početkom 2010. godine zaključio ugovor kojim je Wizz Airu odobrio korištenje aerodromskih usluga ispod cijene, uključujući i popust od 20 posto na putničku taksu, iako takve pogodnosti nisu mogle biti odobrene nijednoj kompaniji.

Došao na Dinkićev prijedlog

Radosavljević se tereti da je omogućio stjecanje imovinske koristi kompaniji Wizz Air u iznosu od 1,8 miliona eura, za koliko je oštećen Aerodrom “Nikola Tesla”, navedeno je iz policije.

O mogućoj pronevjeri novca na beogradskom aerodromu mediji u Srbiji su već ranije pisali, navodeći kako je davao netržišne subvencije i olakšice Wizz Airu.

Ta je kompanija nedavno ukinula većinu linija prema Beogradu i iz njega, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić, jer su im ukinute olakšice koje im je davao Aerodrom “Nikola Tesla”.

Radosavljević je došao na čelo beogradskog aerodroma 2009. godine, na prijedlog stranke Ujedinjeni regioni Srbije i tadašnjeg ministra finansija i ekonomije Mlađana Dinkića u tadašnjoj koalicionoj vladi sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije