Radnici ZOI-ja u štrajku ‘sahranili’ Vučka

Radnici sarajevske firme ZOI ‘84 u štrajku su jer im Uprava duguje 10 plata i doprinose za gotovo 180 radnika. Zaključani u prostorijama Olimpijske dvorane Zetra, prijete štrajkom glađu i samospaljivanjem.

Lanac i katanac na vratima poduzeća ZOI ‘84, simbola grada, za ove je ljude mrtav. Radnici su sahranili maskotu Zimskih olimpijskih igara 1984. godine Vučka i ostali zaključani u prostorijama Zetre, jednog od olimpijskih objekata.

“Snalazim se, ne znam ni ja više ni odkud, ni kako. Nemaš više ni od koga ni posuditi. Ko će ti posuditi, evo sve televizije prenose da nemaš para, znači nemaš primanja. Niko ti više ne da, to je normalno, ne bih ni ja dao”, govori uposlenik ZOI-ja Hidajet Selimović.

Brigu o olimpijskim terenima, žičarama, ski-liftovima i ostalim objektima od danas ne vodi niko.

“Mi smo se izvinili svim našim korisnicima. Nama je žao što moraju trpiti zbog nas, ali smo ih zamolili, ako su ljudi – a jesu, da nas razumiju… Mi stvarno, nakon 10 neisplaćenih plata, možda bi nekako halalili [oprostili], ali ne možemo, jer ne možemo ovjeriti zdravstvenu knjižicu, ne možemo se liječiti”, ističe predsjednik sindikata ove firme Alija Hodžić.

Predaja ključeva

Uz poruku “Evo vam ključeve, vi ste vlasnici i vi upravljate”, ključeve su predali vlastima Kantona Sarajevo. Od predstavnika vlasti obratio im se jedino kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica.

“Upitno je ponašanje i menadžmenta, i radnika, mene. Ja ih molim da sjednemo, da napravimo jednu kampanju, pa da i ljeti planina radi”, kazao je on.

Dok iz Ministarstva privrede poručuju da na računu ZOI-ja novca za kapitalna ulaganja ima, radnici tvrde da više nemaju ni osnovnih uslova za život, navodi novinarka Al Jazeere Aida Bećirhodžić, koja se javila iz Sarajeva.

Pored Upravne zgrade ZOI-ja, zaključana vrata ostala su i na Olimpijskom kompleksu Zetra, u kojem se nalazi oko 30 radnika, koji ne odustaju od svojih zahtjeva. Vrata su zatvorena i za hiljade mališana koji ovu zgradu koriste za treninge i ostale sportske aktivnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO