Odbačena tužba roditelja iz Vrbanjaca

Osnovni sud u Kotor-Varoši odbacio je tužbu roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca te odredio da roditelji trebaju platiti sudske troškove u iznosu od 2.250 eura.

Riječ je o tužbi protiv Osnovne škole „Sveti Sava“ i Ministarstva prosvjete bh. entiteta Republika Srpska zbog toga što njihova djeca nemaju mogućnost izučavanja nacionalne grupe predmeta. Zbog toga je više od 120 djece izgubilo prošlu školsku godinu.

Advokat roditelja najavio je žalbu.

Haris Kaniža, pravni zastupnik djece i roditelja iz Vrbanjaca, kazao je ranije za agenciju Fena kako je tužba podnesena jer bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.

“Tužba je podnesena radi utvrđivanja da su djeca iz Vrbanjaca diskriminirana zbog toga što nastavu ne izučavaju na bosanskom jeziku, kao i da se ta vrsta diskriminacije ukloni na način da se uvede nastavni plan i program Zeničko-dobojskog kantona iz nacionalne grupe predmeta”, objasnio je Kaniža.

Kaniža je rekao da su tužbu podnijeli krajem prošle godine te da je dosad održano pet ročišta, što znači da je sud proveo prvostepeni postupak u zakonskom roku, što se, smatra on, rijetko dešava.

“Očekujemo da bude usvojen tužbeni zahtjev, ali pošto je ovo malo i politička stvar, postoji mogućnost da se ne usvoji. Ako se naš tužbeni zahtjev ne usvoji, uložit ćemo žalbu višem sudu u Banjoj Luci”, kazao je Kaniža.

Bez nacionalnih predmeta

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca ove školske godine nisu pohađala nastavu jer im nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta prema bosanskom planu i programu.

Zbog toga je školsku godinu izgubilo gotovo 140-ero djece bošnjačke nacionalnosti.

Roditelji djece iz Vrbanjaca i Konjević-Polja u januaru ove godine bezuspješno su tražili da se uvede nacionalna grupa predmeta, na što, prema zakonima i Ustavu entiteta Republika Srpska, imaju pravo.

Slađana Šubara, direktorica kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” ranije je, također, izjavila da je Osnovnom sudu u Kotor-Varoši podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 129 roditelja bošnjačke nacionalnosti čija djeca ne pohađaju nastavu u školi u Vrbanjcima.

Roditelji bošnjačke djece bili su jedinstveni u stavu da njihova djeca ne idu u školu ukoliko im se ne omogući da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO