Mediji: NSA prisluškuje Srbiju

NSA je ovlašten da presreće komunikacije širom planete, piše Washington Post (EPA)

Srbija se zvanično našla na spisku zemalja čije razgovore prisluškuje Američka nacionalna agencija za sigurnost (NSA), piše srbijanski Blic.

Srbija je interesantna za NSA najviše kada je riječ o” mogućem djelovanju grupa povezanih sa radikalnim islamistima”, a sigurno je da je i zbog odnosa sa Rusijom interesantna komunikacija domaćih političara, rekao je Blicu sagovornik iz Vojnobezbednosne agencije.

List navodi da su razgovori državnog vrha zaštićeni od prisluškivanja spolja, ali da zaštite nema za međudržavne razgovore, prenosi Tanjug.

Srbijanske službe posjeduju sistem zaštite kojim ometaju slušanje razgovora koji se vode na teritoriji Srbije.

Lokalni funkcioneri mogu biti manje-više bezbrižni kada je riječ o pokušajima službi koje ih iz inozemstva nastoje prisluškivati.

Problem je zaštita razgovora sa sagovornicima izvan granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo više novca ulažu u sigurnosne tehnologije.

Najbolji primjer je kancelarka Angela Merkel, koja je prisluškivana, a posljednji pokušaj u nizu zaštite njene komunikacije jeste specijalni telefon sa čipom pravljen u Njemačkoj.

U Bezbednosno-informativnoj agenciji u utorak nisu željeli komentirati navode o NSA kao ni reći imaju li saznanja o tome da je NSA od 2010, kada je dobivena dozvola za prikupljanje povjerljivih podataka, prisluškivala u Srbiji.

Iako na tržištu postoje telefoni koji kriptiraju, odnosno šifriraju razgovore, srbijanski političari ih nemaju.

Presretanje komunikacija

Washington Post je u utorak objavio da je Američka nacionalna agencija za sigurnost, sudeći po najpovjerljivijim dokumentima, bila ovlaštena da “presreće komunikacije” širom planete.

Američki odbor za nadzor privatnosti i građanskih sloboda saopćio je danas da je program NSA za presretanje komunikacija stranih državljana “u najvećoj mjeri zakonito i korisno sredstvo u borbi protiv terorizma”.

Odbor je u preliminarnom izvještaju zaključio da su napori obavještajne službe u inozemstvu “generalno u skladu sa Američkim ustavom”, ali je iznesena zabrinutost zbog, kako je navedeno, nenamjernog prikupljanja podataka o američkim državljanima.

“Ovaj program je dokazao svoju vrijednost u naporima vlade u borbi protiv terorizma kao i u drugim oblastima obavještajnih poslova u inozemstvu”, navedeno je u izvještaju Odbora koji je formiran na prijedlog Komisije koja je istraživala terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine, prenosi Tanjug.

Preliminarni izvještaj ima formu nacrta o kome će se članovi Odbora danas izjašnjavati, ukazala je agencija France Presse.

Odbor je u dokumentu u najvećoj mjeri podržao postupanje NSA u primjeni programa dozvoljenim takozvanim Paragrafom 702 što je, kako podsjeća AFP, suprotno mišljenju Odbora iz januara mjeseca.

“Trenutno, više od četvrtine izvještaja NSA u vezi sa međunarodnim terorizmom uključuje informacije zasnovane u cjelosti ili djelomično na osnovu Paragrafa 702 i taj procent se svake godine povećava”, stoji u izvještaju.

Praćenje terorističkih mreža, prema Paragrafu 702, omogućuje vladi da spozna njihove prioritete i kako one funkcioniraju, strategije i taktike koje primjenjuju.

Dačić: Nije dobra praksa

“Dodatno, program je omogućio da se identificiraju do tada nepoznate osobe koje su uključene u međunarodni terorizam i imao je ključnu ulogu u otkrivanju i presretanju pojedinih terorističkih zavjera usmjerenih protiv SAD-a i druge zemlje”, zaključio je Odbor.

Prvi potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da prisluškivanje koje provodi NSA nije dobra praksa i da je izazvala nepovjerenje među državama, ali da je Srbija nemoćna bilo šta promijeniti.

“To nije dobra praksa i ja sam protiv toga, ali mi smo nemoćni da bilo šta promenimo… To je tema koja je izazvala veliko nepovrenje među državama u svetu”, poručio je.

Dačić je rekao da nije iznenađen što se Srbija našla na spisku zemlja koje NSA prisluškuje, ali i naveo da, “kad mogu prisluškivati druge države, pa i Nemačku, zašto ne mogu i nas”.

“Neće čuti mnogo toga novog od onog što čuju na konferencijama za štampu i ne moraju onda mnogo da se trude”, kazao je Dačić i podsjetio da mu je bivša državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton svojevremeno na sastanku rekla da je iznenađena što on isto priča i s njom na sastanku i na konferenciji za medije.

Dačić je dodao da borba protiv terorizma i raznih drugih vrsta ekstremizma ponekad zadire i u oblast zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda.

Izvor: Agencije