Dačić: Rješavati probleme iz prošlosti

Ivica Dačić: Između dvije zemlje postoje dvije košare problema (AFP)
Ivica Dačić: Između dvije zemlje postoje dvije košare problema (AFP)

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u srijedu, povodom ocjene hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako u odnosima dvije zemlje postoji tehnički vakuum, da je u interesu obje zemlje da se rješavaju problemi iz prošlosti.

Rekao je da se izjava Josipovića odnosi na razna radna tijela koja su osnovana u vrijeme prethodne vlade i dodao da ne zna “dokle se stiglo s time”.

“Naši odnosi su redovni u smislu komunikacije između ministarstava spoljnih poslova Hrvatske i Srbije“, kazao je Dačić i naglasio da “između dve zemlje postoje dve košare problema – prva se odnosi na ono što je ostalo iz prošlosti, a druga na ono što je vezano za budućnost”, prenosi Fena.

Dačić je naveo da će na predstojećem Croatia forumu u Dubrovniku od 10. do 12. jula razgovarati s voditeljicom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, što će biti, kako je ocijenio, prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima.

Kako je najavio, i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sudjelovat će u radu tog skupa, javlja Tanjug.

Zajednički interesi

“Ja ne tražim, niti mi očekujemo da jedni prema drugima razvijamo emotivne osećaje, već da tragamo za zajedničkim interesom ako ga imamo, a Srbija će biti na čelu u traženju zajedničkog jezika za međusobno uvažavanje u regiji”, poručio je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Josipović je u utorak ocijenio da su dvije zemlje uspjele naći dovoljno snage i razuma da bilateralne odnose konačno postave u racionalan kontekst.

“Ne mislim da o teškim stvarima treba šutjeti i mislim da je istina bitna. Ali, razgovor o teškim stvarima ne smije biti prepreka za dijalog o razvoju odnosa”, rekao je hrvatski predsjednik.

Ukazao je da, međutim, u tim odnosima postoji “tehnički vakuum”, jer se bilateralne komisije koje se bave nestalima, graničnim problemima i drugim važnim i osjetljivim temama uopće ne sastaju ili se rijetko sastaju.

“Nadam se da će se s novom vladom u Srbiji napokon početi rješavati preostala pitanja”, naglasio je Josipović, napomenuvši da je za rješavanje najtežih pitanja potrebna hrabrost i sposobnost za nalaženje kompromisnih rješenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO