Bagerom pred Poglavarstvo zbog Paromlina

U središtu Zagreba u srijedu je počelo rušenje Paromlina. Riječ je o kulturnom dobru i zaštićenom spomeniku industrijske arhitekture.

Vlasnik je Grad Zagreb, koji je i poslao bagere, uz obrazloženje da je Paromlin zbog dotrajalosti postao opasan za prolaznike. No, u Gradu su priznali da za radove nemaju potrebna odobrenja.

Početkom prošlog stoljeća u Paromlinu se proizvodilo brašno. Ostao je spomenik industrijske arhitekture. Ali, čini se, ne zadugo. Rušenje kulturnog dobra kazneno je djelo, kažu u stranci Za grad, pa su na poseban način protestirali pred Poglavarstvom.

Bager pred Poglavarstvom

“Mi smo htjeli pokazati da građani mogu uzvratiti istom mjerom, makar simbolički, i dovesti ispred ureda grada bager, da pokažemo što se, zapravo, ovdje treba rušiti. Znači, odakle dolaze problemi, gdje je izvor problema svih naših građana”, rekao je Svibor Jančić iz stranke Za grad.

U Gradu kažu da je Paromlin postao problem i opasnost za prolaznike. Zato su prije dva tjedna od Ministarstva kulture Hrvatske tražili dozvolu za hitni postupak, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Nije bilo nikakvog službenog odgovora od Ministarstva kulture. Pitanje je sada – procedura ili ugroze života? Mislim da bi puno gora afera bila da je netko stradao”, rekla je Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika.

U Institutu za povijest umjetnosti kažu da to nije afera, nego kazneno djelo.

“To su sigurno bespravni radovi, jer vi, po Zakonu o kulturnim dobrima, morate dobiti dozvolu za rušenje kulturnog dobra. Onaj koji ruši kulturno dobro bez dozvole napravio je kazneno djelo. I morat će ići u zatvor, ako se ova država pokaže kao pravna država”, kaže Zlatko Uzelac iz Instituta za povijest umjetnosti.

Stranka Za grad podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, a Ministarstvo kulture pokrenulo postupak.

Ministarstvo traži obustavu radova

“Ministarstvo kulture je žurno zatražilo od Gradskog zavoda da odmah izda rješenje o privremenoj obustavi radova. Do sada nismo zaprimili tražena očitovanja te će se provesti inspekcijski postupak kako bi se utvrdila odgovornost tijela Grada Zagreba”, priopćili su iz Ministarstva kulture.

Postoje i sumnje da se u pozadini cijele priče krije špekulacija s građevinskim zemljištem. Jer, riječ je o iznimno vrijednoj lokaciji u središtu Zagreba.

“Prvi scenario je klasična građevinska špekulacija. Nekakav investitor se pojavi, ponudi da će on tu hotel izgraditi, ovaj će izgraditi stanove… Vi možete nuditi sve ako ste investitor, ne morate imati novac, ni kunu. Od bilo koje banke na svijetu ćete dobit novac za ovu lokaciju”, kaže Uzelac.

U Gradskoj upravi kažu da se to neće dogoditi, već će Grad na tom mjestu sagraditi knjižnicu i pritom sačuvati izvorni oblik. Ne znaju kada. A Paromlin sve više nestaje.

Izvor: Al Jazeera