Problemi u RS-u s elektronskim karticama

Većina registriranih domaćinstava koja su pogođena poplavama u bh. entitetu Republika Srpska još nije dobila kartice za kupovinu materijala za obnovu, a brojni su i problemi u korištenju kartica onima koji su ih dobili. Istovremeno, otvorena su dodatna pitanja i nejasnoće.

Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić posjetila je banjalučko naselje Česma, gdje su tek rijetki nedavno preuzeli elektronske kartice i pomoću njih kupiti neke od uređaja koji su uništeni u poplavljenim kućama. Mirsad je jedan od njih.

“Prvi put sam došao i, evo, uspio sam da potrošim 1.700 [konvertibilnih] maraka [850 eura]. Kupio sam veš mašinu, kauč”, kaže Mirsad.

Nisu platne kartice

Trgovci kažu da su građani od početka sedmice pokušavali koristiti kartice, ali tek je nekoliko prodaja uspjelo. U entitetskoj vladi potvrđuju da problema ima i najavljuju da bi postavljanje čitača kartica trebalo biti završeno početkom sljedeće sedmice.

Uz to, potpuno funkcioniranje sistema zavisi i od okončanja procesa upisa oštećenih domaćinstava u Jedinstveni registar šteta na osnovu kojeg se izdaju kartice. Do sada je u taj registar upisano više od 17.000 poplavljenih domaćinstava, a njih blizu 3.900 preuzelo je svoje kartice.

U Vladi napominju da se kartice koje su dodijeljene ne mogu tretirati kao platne kartice.

“U svim našim izjavama i u svemu onom ranije govorili smo da nije riječ o platnoj kartici, već je riječ o elektronskoj kartici. Iza kartice ne stoji novac”, navodi Dalibor Tomaš iz Ministarstva finansija RS-a.

Ekonomista Damir Miljević kaže da je riječ o velikoj nejasnoći, jer ako nije platna, onda je riječ o nekoj vrsti kreditnih kartica.

“U okviru kojeg sistema se to prati, s obzirom da to ne ide preko banaka? Da li se to prati u okviru budžeta RS-a ili će se, možda, pratiti u okviru Fonda solidarnosti? Odgovor na to pitanje nemamo. Da li je konsultovala, po zakonu, Centralnu banku Bosne i Hercegovine, jer osim banaka niko ne može izdavati ni kreditne, ni debitne kartice”, kaže Miljević.

Donacija iz Beograda

Istovremeno, u Vladi RS-a ne otkrivaju ko je zadužen za štampanje kartica, a isti je slučaj i s uspostavljanjem sistema i ugradnjom čitača.

“Riječ je o donaciji jedne firme iz Beograda, o čemu ćete, naravno, biti blagovremeno informisani. Ista ta firma, koja je zadužena i za sam sistem. Besplatno sve. Preko donacije. Bićete blagovremeno informisani”, uvjerava Tomaš.

Firmama koje učestvuju u ovom projektu pomoći oštećenima u poplavama Vlada RS-a će isporučenu robu platiti kasnije. Period odgode otplate je dva mjeseca, nakon čega se isplata obavlja u šest jednakih mjesečnih rata.

Izvor: Al Jazeera