Srbija: Burna neslaganja zbog Zakona o radu

Poslanici Skupštine Srbije završili su sjednicu o predloženim izmjenama Zakona o radu i Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, dok sindikati, koji su prošle sedmice prekinuli dijalog s Vladom nezadovoljni izmjenama, nastavljaju protest ispred zgrade parlamenta.

Raspravu o amandmanima na izmjene ovih zakona poslanici će razmatrati u četvrtak, a do sada je uloženo 170 amandmana na Zakon o radu i 13 amandmana na Zakona o PIO.

Novi Zakon o radu predviđa da se otpremnina za odlazak u penziju računa samo za vrijeme provedeno kod posljednjeg poslodavca i u visini dvije, umjesto dosadašnje tri prosječne plate. Rad na određeno vrijeme produžava se na dvije godine, 26 posto naknade ostaje za noćni, ali se ukida za smjenski rad.


Analiza budućih reformi Srbije

Sindikati su ispred Skupštine podigli šatore i nastavljaju s protestima do četvrtka, kada je najavljeno usvajanje zakona. Smatraju da će on dodatno narušiti materijalni položaj radnika.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da se prijedlogom izmjena Zakona o radu u nekim dijelovima povećavaju radnička prava, olakšava poslovanje, ali i stvaraju uslovi za priliv investicija.

Vulin je u Skupštini kazao da je osnovni cilj izmjena zakona povećanje zaposlenosti i obezbjeđivanje pravne sigurnosti, kako za poslodavce, tako i za zaposlene.

“Ovaj zakon nikako ne ide na štetu radnika, već isključivo na zaštitu zaposlenih”, rekao je.

‘Lakše zapošljavanje’

Kako je precizirao, izmjenama je predviđeno produžavanje rada na određeno vrijeme sa jedne na dvije godine, a kod firmi koje tek počinju da rade na 36 mjeseci. Ta odredba je, kako je istakao, značajna jer omogućava poslodavcima da lakše zapošljavaju u trenutku kad razvijaju posao.

Poslodavcima će novo zapošljavanje, prema riječima Vulina, olakšati i to što u slučaju otpremnina za obračun uzima samo vrijeme provedeno kod posljednjeg poslodavca. Dosadašnje rešenje, da se kod otpremnina računa cjelokupan radni staž, kako je rekao, sprečavalo je poslodavce da zapošljavaju starije radnike.

Ministar za rad Srbije je istakao da nova rješenja štite prava trudnica, dodajući da proširuje ta prava i na dojilje i sprečava poslodavca da trudnice proglasi viškom.

“Predlaže se da zaposlena žena za vreme trudnoće, kao i zaposlena koja doji dete, ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje njenog deteta”, kazao je.

Vulin je rekao da je izmjenama Zakona o radu predviđeno i zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora u situacijama kada je osnivač javnih preduzeća ili javnih službi autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, pri čemu se utvrđuje da ga tada zaključuje Vlada.

Podrška PUPS-a, SPO-a i NS-a

Predstavnici opozicije, s druge strane, oštro su kritizirali izmjene Zakona, istakavši da je on katastrofalan, da neće povećati zaposlenost i omogućiti nove investicije, dok su predstavnici vladajuće koalicije ocijenili da se njime štite i prava radnika i poslodavaca.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Jovičić rekao je da su izmjene i dopune Zakona o radu veoma važne i da je njihovim predlaganjem Vlada pokazala ozbiljnost.

“Ovo je važan i sistemski zakon, njime se čine ustupci privrednicima, ali se štite i prava radnika”, kazao je Jovičić novinarima u Skupštini Srbije.

Podršku izmjenama Zakona o radu najavili su poslanici Nove Srbije, Srpskog pokreta obnove i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović smatra da se predloženim mjerama jača, kako je istakao, jedan posto ljudi u Srbiji, koji će sa radnicima moći postupati “kako god hoće”.

“Zakonom se uvodi princip jeftine radne snage, odnosno njim će sprski radnik koji je pošten i vredan postati kao radnik na Bliskom istoku koji proizvodi patike a ne može da ih kupi”, kazao je Stefanović.

Stefanović je kazao da zakon ne štiti najugroženije slojeve stanovništva – osobe s invaliditetom i trudnice – i naglasio da su posebno ugroženi mladi koji nemaju minuli rad.

‘Zakon faličan i katastrofalan’

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković ocijenio je da je zakon faličan i katastrofalan i za radnike i za poslodavce.

“Zakon je faličan, a navodno je rađen po preporuci Evropske unije, a to nije tačno, jer u EU postoji jedinstven sistem radnog zakonodavstva, te takva preporuka ne postoji”, rekao je novinarima Živković.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je da je zakon “presipanje iz šupljeg u prazno” i da se njim ne rješava ništa.

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić je ocijenio da izmjene Zakona o radu neće dovesti do novih investicija, navodeći da ni važeći nije bio prepreka.

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka podržava dobre strane u izmjenama i dopunama Zakona o radu i poziva Vladu da krene u reformu javnih preduzeća i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvor: Al JAzeera i agencije