Rijeka daje Titov brod ‘Galeb’ u koncesiju

Najvjerovatnije će 'Galeb' biti privezan uz glavni lukobran, pored nedavno obnovljenih lučkih dizalica (Goran Kova?i? / Pixsell)

Grad Rijeka će tokom septembra raspisati poziv za prikupljanje ponuda za davanje u koncesiju broda “Galeb”, rečeno je na kolegiju riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela.

Ovaj brod pripadao je predsjedniku nekadašnje Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Obersnel je ocijenio kako je davanje broda u koncesiju višestruka dobit, jer će Rijeka, uz još jedan privredni subjekt, dobiti i muzej.

U muzejskom dijelu bit će brodske prostorije u kojima je boravio Tito i dio posade tokom putovanja svijetom, te dio strojarnice, zanimljive za historije pomorstva.

Koncesija će se dati na 30 godina, a vrijednost joj je procijenjena na 10,3 miliona eura.

Budući koncesionar imat će dvije godine počeka na varijabilni dio naknade, koja iznosi tri posto od ukupnog prihoda od komercijalnih aktivnosti na brodu.

Zanimljivi uvjeti

U koncesiju će se dati 3.500 od 4.500 kvadratnih metara broda, od toga 3.000 kvadrata može služiti za komercijalne svrhe, a 500 kvadrata mora ostati za muzej.

Koncesionar će moći urediti smještajne, ugostiteljske, kongresne i rekreacijske sadržaje.

Pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je kako očekuje da će ponuđeni uvjeti poduzetnicima biti zanimljivi.

Najvjerovatnije će “Galeb” biti privezan uz glavni lukobran, pored nedavno obnovljenih lučkih dizalica.

Obersnel i Šarar rekli su da su prije odluke o koncesiji provedene opsežne pripreme, tokom kojih je osnovana stručna komisija.

To je tijelo predložilo da “Galeb” ostane vezan uz obalu, izrađena je studija opravdanosti davanja koncesije i dobijene su sve potrebne dozvole.

Budući da je riječ o kulturnom dobru, ali i o brodu, trebalo je pribaviti mnogo dokumenata, rečeno je.

Brod “Galeb” izgrađen je u Italiji 1936. godine za prevoz tropskog voća.

Torpediran u Libiji

Čim je počeo Drugi svjetski rat, prenamijenjen je u ratni brod, a 1941. godine torpediran je u Libiji.

Stigao je na popravak u Trst, gdje su ga, nakon kapitulacije Italije, preuzeli Nijemci, kojima je služio kao minopolagač.

Potopljen je u riječkoj luci 1944, a izvučen je iz mora 1948. godine te je rekonstruiran u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice.

Od 1953. do 1979. godine bio je ploveća rezidencija predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je njime u tom razdoblju putovao 14 puta i posjetio 18 država.

Kad je počeo rat u Hrvatskoj, “Galeb” je dotegljen u Crnu Goru.

Kupio ga je jedan grčki brodovlasnik, koji ga je želio urediti kao luksuznu jahtu.

Stigao je u riječko Remontno brodogradilište “Viktor Lenac”, gdje je i ostao zbog složenih poslovnih odnosa.

Grad Rijeka ga je kupio 2009. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Balade za Starog pjevali su svi, među njima i hrvatski umjetnici koji su kasnije zapjevali novoj domovini, dok su stihovi o staroj maknute iz arhiva kolektivnog pamćenja.

Published On 20 May 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO