Referendum o dvojezičnosti na Ustavnom sudu

Hrvatski sabor je, nakon današnjeg glasanja, otišao na dvomjesečnu pauzu (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski sabor uputio je danas referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a zastupnici oporbene Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u glasovanju su ostali suzdržani.

Sabor je takvu odluku donio na temelju prijedloga Odbora za Ustav, koji je ocijenio da je pitanje po kojem bi građani na referendumu odlučivali jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva – u neskladu s Ustavom.

Odbor je protumačio da je takvo referendumsko pitanje protivno preambuli Ustava i nizu međunarodnih dokumenata, među kojima je i Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

Iako su na Odboru glasovali za takvu odluku, HDZ-ovi zastupnici u raspravi su zatražili da se uz zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ne šalje nikakvo obrazloženje, tvrdeći da je Odbor, obrazlažući zašto pitanje smatra protuustavnim, prejudicirao konačnu odluku Ustavnog suda.

Odluku koju je danas donio Sabor HDZ je podržao i na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, no u međuvremenu se predomislio, pa su zastupnici te stranke u današnjem glasovanju ostali suzdržani.

Referendumsko pitanje, prema prijedlogu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, glasi: „Jeste li za to da se članak 12, stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma, kojim se služe pripadnici nacionalne manjine, ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?“

Svađe HDZ-a i SDP-a

Prethodno su saborski klubovi podržali prijedlog da se referendumsko pitanje o dvojezičnosti uputi na ocjenu ustavnosti, a u ime Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar se usprotivio da se uz zahtjev Ustavnom sudu šalje i obrazloženje u kojem bi Sabor zaključio da je pitanje protuustavno.

„O tome je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, odlučit će jedino Ustavni sud, a mi možemo uputiti to pitanje bez da determiniramo kako bi Ustavni sud trebao postupati i koje bi stajalište trebao zauzeti“, rekao je Mlakar.

Podsjetio je i kako je jedino ta referendumska inicijativa čekala punih sedam mjeseci da dođe na dnevni red, te da je iščitao zašto.

„Vjerojatno je to iščitala i hrvatska javnost, jer je predsjednik Vlade rekao: dok sam ja predsjednik Vlade – ovog referenduma neće biti“, naveo je Mlakar.

U ime Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić je rekao da je pitanje koje se u referendumu nudi apsurdno.

„Prijedlog, zahtjev je apsurdan, da pripadnici neke manjine mogu ostvarivati svoja prava kada postanu većina na nekom području. Apsurd nad apsurdima“, rekao je Stazić.

Izvor: Agencije