Za osam dana odluka o školi u Konjević Polju

Djeca iz Konjević Polja provela su nekoliko mjeseci u šatorima pred OHR-om u Sarajevu (Anadolija)

Na Osnovnom sudu u Srebrenici održana je rasprava o prijedlogu roditelja djece iz Konjević Polja za određivanje mjere osiguranja protiv Osnovne škole „Petar Kočić“, a odluka o tome hoće li se izreći takva mjera ili ne bit će donesena u idućih osam dana, javlja Anadolija.

„Po svim pravnim normama odluka bi trebala biti u korist djece. Na ročištu nismo čuli niti jedan argument protiv odluke za određivanje mjere osiguranja protiv Osnovne škole Petar Kočić, jer ih suprotna strana nije obezbijedila. Ukoliko se to ne desi, odnosno ako se ne odredi mjera osiguranja, to prijeti da djeca iz Konjević Polja budu naredne dvije godine van javnog školskog sistema Republike Srpske“, rekao je po izlasku iz sudnice odvjetnik Nedim Ademović, pravni zastupnik tužitelja.

Upozorio je na to da će sudski postupak očito trajati dugo, te rekao da bi se „djeci morao i dalje osigurati ‘alternativni’ način školovanja van javnog školskog sistema RS-a, koji neće biti diskriminišući, sve dok se postupak pravnosnažno ne okonča“.

„Nije dobro da se stvari tako prave, jer bi to moglo imati pogubne posljedice“, kazao je Ademović.

Istovremeno, u slučaju donošenja odluke u korist tužitelja osigurat će se da se sve do okončanja postupka učenicima iz Konjević Polja omogući izučavanje tzv. nacionalne skupine predmeta u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu iz Tuzle.

Pravo na bosanski jezik

Pomoću te mjere, ukoliko bi bila usvojena, mogla bi se djeci u novoj školskoj godini ponuditi nastava bez diskriminacije do pravosnažnog okončanja sudskog postupka, prenosi agencija Anadolija.

Osnovna škola Petar Kočić iz Kravica, koja je nadležna i za područnu školu u Konjević Polju, nije ispoštovala privremenu mjeru kojom joj je naređeno da odmah, a najkasnije u roku tri dana od dana dostave rješenja suda o privremenom mjeri, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiteljima – roditeljima i učenicima iz Konjević Polja – izučavanje tzv. nacionalne skupine predmeta u okviru redovne nastave po planu i programu iz Tuzle.

Po tumačenju pravnika, to znači da javna školska ustanova ne poštuje sudske odluke, jer se privremena mjera morala izvršiti i ostati na snazi sve dok Osnovni sud u Srebrenici ne odluči drugačije.

Djeca iz Konjević Polja propustila su dobar dio školske godine, jer su se njihovi roditelji usprotivili planu i programu obrazovnog sustava Republike Srpske, koji im je onemogućavao izučavanje nacionalne skupine predmeta, odnosno nastavu na bosanskom jeziku.

Roditelji s djecom prosvjedovali su mjesecima ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu, nakon čega su nastavili s pohađanjem nastave u Novoj Kasabi.

Izvor: Agencije