Vlada Srbije o garancijama za puštanje Šešelja

Vojislav Šešelj je odbacio bilo kakve garancije Vlade u Beogradu (Arhiva)

Vlada Srbije saopćila je u utorak navečer da je spremna Haškom tribunalu pružiti garancije za privremeno puštanje na slobodu optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja, pod uslovom da se lider Srpske radikalne stranke u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili s njim dogovori nadležno sudsko vijeće tog međunarodnog suda.

Šešelj se predao Hagu 2003. godine i od tada nije napuštao pritvorsku jedinicu tog suda koja se nalazi u Schevenngenu, a nedavno je odbacio mogućnost da Vlada Srbije za njega garantira, postavljajući Haškom sudu niz svojih uslova, prenosi Tanjug.

“Vlada Srbije, shodno članu 36. Zakona o saradnji Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine, davala je garancije za sve državljane Srbije optužene pred MKTJ-om koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća MKTJ-a”, navodi se u Vladinom saopćenju.

Dodaje se da je u dosadašnjoj praksi Vlada Srbije uspješno provela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom.

Šešelj ne prihvata ograničenja

Šešelj je obavijestio 17. juna Pretresno vijeće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije.

Šešelj je u podnesku Haškom sudu, koji je medijima proslijeđen iz SRS-a, naveo da se ukoliko bude privremeno pušten na slobodu neće javljati policiji, niti “nositi elektronsku narukvicu ili druge predmete kojima se narušava ljudsko dostojanstvo”.

On je naveo da će učestvovati u političkom životu Srbije na javnim skupovima, da će davati intervjue novinama, gostovati u televizijskim emisijama i “javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud”.

Šešelj je odbacio bilo kakve garancije Vlade u Beogradu.

Pretresno vijeće Haškog tribunala izdalo je 13. juna nalog kojim se strane u postupku pozivaju da iznesu mišljenje o mogućnosti da se optuženi Šešelj privremeno pusti na slobodu.

Sudsko vijeće u slučaju Šešelj pozvalo je Holandiju (kao zemlju domaćina Haškog suda) i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi s eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Šešelja.

Kućni pritvor

Kako je ranije saopćio Haški tribunal, Sudsko vijeće traži od Vlade Srbije da potvrdi da li može osigurati precizno navedene mjere.

Kao prvo, da odredi jednog ili više zvaničnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Holandiji do mjesta gde će boraviti privremeno na slobodi i da to isto obezbijedi prilikom njegovog povratka u Holandiju.

Zatim da, na zahtjev Sudskog vijeća ili strana, olakša sve vidove saradnje i komunikacije između strana i osigura njihovu povjerljivost.

Pored ostalog, Vlada Srbije treba osigurati da Šešelj bude u kućnom pritvoru na adresi koju će vlasti u Srbiji prijaviti Haškom tribunalu, kao i da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga bude u pratnji policijskih vlasti Srbije.

Izvor: Agencije