Ustavni sud Kosova: Mandat ponuditi Thaciju

Ustavni sud Kosova u utorak je objavio odluku po kojoj bi predsjednica Atifete Jahjaga mandat za sastav vlade prvo trebala ponuditi Hashimu Thaciju, lideru Demokratske partije Kosova, koja je osvojila najviše glasova na nedavnim parlamentarnim izborima, prenosi Tanjug.

Prema odluci Ustavnog suda, kako prenosi Expres, u slučaju da Thaci za 15 dana ne uspije formirati vladu, mandat za sastav vlade bi trebalo dati onome ko osigura većinu u Parlamentu Kosova.

Jahjaga se 19. juna službeno obratila Ustavnom sudu i zatražila razjašnjenje dva člana Ustava Kosova koja se tiču toga ko bi trebao biti mandatar za formiranje vlade.

Jahjaga je odlučila obratiti se Ustavnom sudu sa zahtjevom da objasni pravo koje se tiče njene odgovornosti, odnosno odluke kome da povjeri mandat za sastav vlade.

I Haradinaj zadovoljan

Prema rezultatima izbora, najviše glasova dobila je DPK aktealnog premijera Thacija, ali su opozcione DSK Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u Parlamentu pokreta Samoopredeljenje.

Prema dogovoru tih stranaka, mandatar za sastav vlade bio bi Ramush Haradinaj.

Nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda, Thaci je izjavio da će DPK poštovati odluku Ustavnog suda.

Također je kandidat opozicionog bloka Ramush Haradinaj rekao za Expres da je zadovoljan i da odluka Ustavnog suda otvara put za formiranje vlade Kosova.

Ambasadorica SAD-a u Prištini Tracey Ann Jacobson je pozvala sve političke stranke na Kosovu da poštuju odluku Ustavnog suda.

Izvor: Agencije