Teško stanje Centra za identifikaciju žrtava

Zbog nedostatka prostora tijela su u vrećama jedna na drugim ili su položena na pod, upozoravaju porodice žrtava (Anadolija)

Centar za identifikaciju posmrtnih ostataka lica stradalih u minulom ratu Šejkovača, gdje se obavlja identifikacija žrtava, suočen je s brojnim problemima samo 20-ak dana pred održavanje kolektivnog ukopa žrtava ekshumiranih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora.

Nadležne bh. institucije su potpuno zakazale, stav je građana s područja općine Prijedor, koji čekaju da bude okončana identifikacija posmrtnih ostataka članova njihovih obitelji pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica, prenosi agencija Anadolija.

Dosad je identificirano 218 od 435 žrtava ekshumiranih iz te masovne grobnice prošle godine, a do kolektivne džennaze, zakazane za 20. srpnja u Prijedoru, trebalo bi biti identificirano još 20-ak tijela.

Dženaza Tatarevićima i Hegićima

Među identificiranim žrtvama, kojima će u Prijedoru biti klanjana dženaza 20. srpnja, nalaze se i tijela supruga i šest sinova Have Tatarević, koje su u ljeto 1992. godine u Zecovima ubili pripadnici Vojske RS-a.

Njihovi su posmrtni ostaci identificirani u travnju ove godine, kad je identificirano šest članova obitelji Hegić – Abdulaha i njegovih pet sinova.

Masovna grobnica u Tomašici, iz koje su ekshumirani njihovi posmrtni ostaci, najveća je u BiH.

Zbog neplaćenih računa centru u Šejkovači nekoliko dana bili su isključeni telefoni, što je onemogućilo i pristup internetu putem kojeg se iz Tuzle dostavljaju nalazi DNK analize, navodi Anadolija.

Račun za vodu dosegnuo je iznos od 1.500 konvertibilnih maraka, tako da bi Šejkovača mogla ostati i bez opskrbe vodom, a obustavom usluga prijeti i komunalno poduzeće za odvoz otpada.

„Hala u Šejkovači, u kojoj se vrši antropološka obrada, obdukcija i identifikacija ekshumiranih tijela u takvom je stanju da nije prikladna ni za skladište. Zbog nedostatka prostora za smještaj tijela su u vrećama jedna na drugim ili su položena na pod. Hala nema ni klima-uređaje, ni ventilatore. Za porodice koje tamo dolaze na identifikaciju to je još jedan strašan udarac“, rekao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“.
Duratović se i sam, kako je priznao, suočio „s tim užasom i poniženjem i žrtava i porodica“ kada je identificirao srodnike.

‘Razumijevanje za problematiku’

Iako su sa stanjem u Šejkovači upoznati i Kantonalno tužiteljstvo u Bihaću i Institut za nestale BiH, osim „razumijevanja za problematiku“ za sada nitko nije poduzeo konkretne korake kako bi se uspostavili mehanizmi za redovno financiranje centra.

Glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva u Bihaću Adnan Tulić izjavio je za Anadoliju kako je ta pravosudna institucija „izuzetno zainteresirana“ da centar u Šejkovači radi neometano, no da to o njima ne ovisi.

„Novac za rad Šejkovače tužiteljstvu dostavlja Institut za nestale osobe BiH i mi ga samo prosljeđujemo, odnosno plaćamo troškove. Problem je što već izvjestan period ni nama novac nije dostavljen, iako je rad Šejkovače veoma bitan za procesuiranje predmeta ratnih zločina“, naveo je Tulić.

Dodao je i to da je šef Odjela za ratne zločine Kantonalnog tužiteljstva u Bihaću i ranije intervenirao kako bi se riješilo pitanje redovnog financiranja Šejkovače, te da će to ponovno učiniti, posebno zbog „senzibilnosti problematike ratnih zločina za cjelokupno društvo u BiH“.

Upravni odbor nije se sastao

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić pojasnio je da Institut na godišnjem nivou raspolaže s proračunom od 600.000 konvertibilnih maraka, koji se dostavlja svim kantonalnim i okružnim tužiteljstvima u BiH za potrebe čuvanja i smještaja ekshumiranih posmrtnih ostataka.

„Odluku o raspodjeli sredstava donosi Upravni odbor Instituta, koji se ove godine još nije sastajao, pa stoga i nije bilo raspodjele sredstava“, dodao je Jurišić, te izrazio uvjerenje da bi tokom srpnja mogla biti održana sjednica Upravnog odbora.

Zahvaljujući upornosti Mirsada Duratovića, ali i razumijevanju nadležnih službi BH Telekoma, i bez plaćenih računa telefoni u Šejkovači privremeno su uključeni.

Na taj način, kazao je Duratović, moći će se okončati identifikacije preostalih tijela pronađenih u Tomašici, čija je zajednička džennaza zakazana za 20. srpnja.

„Porodice su spremne i same platiti taj račun, samo da se rad Centra u Šejkovači ne dovede u pitanje“, dodao je Duratović.

Porodice platile mehanizaciju

Obitelji nestalih same su platile i mehanizaciju koja je radila na ekshumacijama u masovnoj grobnici Tomašica kraj Prijedora, što neminovno otvara pitanje je li ikome drugom, osim njima, u BiH istinski stalo da se okonča proces traženja nestalih, zaključuje Anadolija.

Na području Bosanske Krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, od čega samo u Prijedoru i okolici 61 grobnica.

Samo na prijedorskom području bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje, a za vrijeme rata u Prijedoru i okolici ubijeno je najmanje 3.500 osoba, uglavnom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.

Izvor: Agencije