SB odobrila BiH 100 miliona dolara pomoći

Svjetska banka je nastavila raditi na još nekoliko projekata kako bi se osigurala pomoć Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Svjetska banka odobrila je Bosni i Hercegovini kredit u iznosu od 100 miliona dolara, koji će biti iskorišten za otklanjanje posljedica poplava koje su u maju pogodile ovu zemlju, objavljeno je na web stranici ove finansijske institucije.

Odbor izvršnih direktora SB-a tu je odluku donio u ponedjeljak, a istaknuto je kako je banka djelovala “rekordno brzo” imajući u vidu kakve su posljedice ostavile poplave u Bosni i Hercegovini.

Kredit će biti finansiran iz IDA sredstava, predviđenih za angažiranje kao odgovor na krizne situacije.

Iz SB-a su istakli kako preliminarne procjene govore da su poplave u Bosni i Hercegovini nanijele veliku štetu stambenim objektima, saobraćajnoj infrastrukturi, poljoprivredi i proizvodnji energije.

Sistem ranog upozoravanja

Uz obnovu koja će se finansirati iz kredita SB-a zamišljeno je da ta sredstva budu iskorištena i za ekonomski oporavak, posebno na planu poljoprivrede.

Uz to, SB je nastavila raditi na još nekoliko projekata kako bi se osigurala pomoć Bosni i Hercegovini za cjelovit oporavak od posljedica nedavnih poplava, a s lokalnim vlastima radi i na osmišljavanju projekata zaštite od poplava i uspostave sistema ranog upozoravanja.

SB u Bosni i Hercegovini trenutno provodi 14 različitih projekata u poljoprivredi, zaštiti okoliša, energetskoj efikasnosti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, lokalnoj infrastrukturi i razvoju privatnog sektora, a njihova ukupna vrijednost je 578,6 miliona dolara.

Izvor: Agencije