I dalje se urušavaju kuće u Rajevom Selu

Hrvatski premijer Zoran Milanović obišao je županjsku Posavinu, koja je teško stradala u majskim poplavama. Ponovio je još jednom kako će država pomoći u obnovi kuća. Nakon pucanja nasipa kod Rajevog Sela sredinom prošlog mjeseca, Sava je poplavila šest sela. Smrtno su stradala dvije osobe, a evakuirano je približno 13.000 ljudi.

Sve je krenulo pucanjem savskog nasipa kod Rajevog Sela. Nakon 45 dana ulice su i dalje puste, dio kuća urušen od siline vode, a neke su pred urušavanjem, izvještava iz Rajevog Sela reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Kuća Ševale Halilović u Rajevom Selu našla se među prvima na udaru. Vide se tek temelji stare kuće koju je voda odnijela. Nova kuća gotovo u potpunosti je uništena.

“Sve se brzo dogodilo, u minuti je voda pukla, eto žena se tu ugušila tu, u kući”, priča ona.

‘Puno je tih čepića’

Kući se vratila prije 20 dana, njen suprug i sedmero djece još nisu. Živi na katu kuće, jer prizemlje tek treba isušiti. Kada će krenuti obnova njene kuće – ne zna.

“Rekli su da kad izrade te papire da će krenut’, za sada nisu ništa napravili”, žali se Ševala Halilović.

Od siline vode nasip je probijen u dubinu od 12,5 metara. Mirko Andrušuć iza Rajevog Sela sada spava na kauču u štali, a nada da će mu država sagraditi novu kuću.

“Zato što to nije cigla, puno je tih čepića, i povuklo je vlagu, i svaki dan će to sve više i više vući”, rekao je Andrušić.

Mještani Rajevog Sela dočekali su premijera s bezbroj pitanja. Marija Šerić iz Rajevog Sela kaže kako je njezina porodica, nakon što je prije 23 godine napustila Vojvodinu, danas  ponovo u izbjeglištvu.

Pitanja bez odgovora

“Spasili smo krmače, sad svaki dan dolazimo ovdje, u vodu, i, eto, tako živimo”, rekla je Marija Šerić.

Na glavno pitanje – zašto je došlo do puknuća nasipa koji je obnovljen prije četiri godine – istraga još nije dala odgovor.

“Kao što mi je rečeno da će to biti gotovo svaki dan. Ha, puk'o je novi nasip, to je činjenica koja ostaje, da li će se utvrditi zašto – ne znam, nisam stručnjak, ali treba utvrditi zašto je došlo do toga da stotine kilometara starog nasipa izdrže, a baš tamo gdje je novi da pukne”, kaže Milanović.

Iduće sedmice kreće rušenje po život opasnih kuća, Njih 150 u županjskoj Posavini.

“Sve što je oštećeno ili uništeno država će obnoviti, a tamo gdje se bude trebalo raditi novo radi sigurnosti, tamo gdje treba srušiti kuće koje su nepovratno uništene, tamo ćemo i to napraviti”, rekao je premijer.

Škola mimo protokola

U Gunji je već u toku obnova Doma za djecu s posebnim potrebama, koji skrbi za 20 štićenika. Premijer je obišao i nedavno otvorenu pučku kuhinju, u kojoj se dnevno hrani oko 1.000 ljudi.

I dok se čeka pomoć države, djelatnici Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ stvari su uzeli u svoje ruke. Školu samostalno saniraju.

“Naše djelatnice – profesorice, profesor, čistačice, kuharice – svi zajedno radimo na obnovi, krpamo zidove, čistimo inventar, čak smo i početno pranje izvršili sami i mislim da to nije u redu”, izjavila je Senka Križanić, profesorica engleskog jezika.

Školu je, mimo protokola, na pritisak radnika, obišao i premijer Milanović te obećao da će djeca do početka školske godine imati obnovljene učionice.

Hoće li tako biti znat će se za dva mjeseca.

Izvor: Al Jazeera