Zagreb: Aktivisti odali počast žrtvama iz Ahmića

Kuća ljudskih prava upozorava da je osuđeni ratni zločinac dočekan kao heroj, uz prisustvo katoličkog svećenstva (Željko Lukuni? / Pixsell)

Nevladine udruge okupljene u Kuću ljudskih prava, Antifašistička liga Hrvatske i članice Platforme 112 održale su pred zagrebačkom katedralom “tihu komemoraciju” za žrtve ubijene u Ahmićima tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Povod za njihovo okupljanje bio je doček haškog osuđenika Darija Kordića, koji se vratio s izdržavanja kazne po optužbama za ratne zločine u središnjoj Bosni, te činjenice da žrtve u Ahmićima nisu nijednom spomenute na dočeku organiziranom u Zračnoj luci Pleso.

Okupljeni aktivisti i građani istaknuli su imena 116 žrtava ubijenih u Ahmićima, uz poruku da su zgroženi onim što su vidjeli, kao i činjenicom da ni Kordić ni sisački biskup Vlado Košić koji ga je dočekao niti u jednom trenutku nisu spomenuli žrtve.

“Kordić je govorio da čitava Hrvatska slavi njegov izlazak na slobodu. Htjeli smo pokazati da ima hrvatskih srca koja suosjećaju sa žrtvama Ahmića”, prenijeli su hrvatski mediji riječi Sanje Sarnavke iz Kuće ljudskih prava.

Upozorili i na hrvatske žrtve

Ispred zagrebačke katedrale okupili su se i građani koji su nosili natpise s imenima hrvatskih žrtva iz rata u Bosni i Hercegovini. Okupljanje je nadzirala policija, a događaj je prošao bez izgreda.

“Govorimo o pijetetu svim žrtvama, ali nitko ne spominje 1.600 hrvatskih civilnih žrtava, zločine počinjene u Buhinim kućama, Križančevom selu, srednjoj Bosni”, rekao je Zoran Miličić iz zagrebačkog ogranka HDZ-a.

Istodobno je svojevrsnu performansu izveo Boris Aždajić, bivši zapovjednik specijalnih postrojbi HVO-a u Sarajevu, koji se naklonio svakoj žrtvi, tj. svakom natpisu kojega su držali aktivisti.

“Svakog od nas je majka rodila. Nečija majka plače, nebitno jel’ muško ili žensko, Srbin, Hrvat ili musliman. Red bi bio da nam kažu gdje su grobovi – i jedni, i drugi, i treći”, poručio je Aždajić.

“Dok papa Franjo okuplja šefove Palestine i Izraela, ovdje se pokazalo da se slavi nekoga samo zato što je Hrvat, a zaboravljaju se žrtve samo zato jer su muslimanske vjeroispovijesti”, dodala ja Sarnavka.

Sarnavka: Policija se boji

Osvrnula se i na privođenje aktivista Zorana Ivančića, koji je Kordiću na zagrebačkom aerodromu povikao da je “sotona” i “ubojica”, zbog čega su ga okupljeni i fizički napali.

“Policija se očito boji. Oni koji se busaju u prsa i proglašavaju se pravim Hrvatima i Hrvaticama mogu raditi štogod im padne napamet i policija ne intervenira. To je strašna činjenica”, zaključuje Sarnavka.

Kritike upućene udrugama koje su organizirale “tihu komemoraciju” u Zagrebu, a po kojima se one selektivno brinu za žrtve, odbacio je Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću – Documenta.

“Kako netko tko je razuman može misliti da netko tko će stajati za nevine ubijene civile može imati selektivnu sućut prema drugim žrtvama? Ovdje se zapravo zaboravlja da Kordić nije pušten na slobodu zato što je nevin, nego zato što je osuđen te je izdržao dvije trećine kazne. Za Haški sud nije bilo nikakve sumnje da je planirao i poticao na zločin u Ahmićima”, kaže Jakovčić.

Prema njemu je “civilizacijski, ljudski i kršćanski neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom”. “Kordića je trebalo ignorirati. Nismo čuli nikakav žal spram nevinih žrtava”, poručuje.

Najveći masakr

U selu Ahmići 16. travnja 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili su 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Haški sud je taj masakr kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, za čije je planiranje i poticanje pravomoćno na 25 godina zatvora osuđen bivši potpredsjednik i član Predsjedništva samozvane HR Herceg-Bosne Dario Kordić.

Zločin u Ahmićima je najveći pojedinačni masakr koji su hrvatske snage počinile i u ratu u Hrvatskoj i u ratu u Bosni i Hercegovini. U travnju 2010. predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetio je Ahmiće i poklonio se žrtvama zločina, podsjećaju hrvatski mediji.

Kordić je prije nekoliko dana srdačno i uz ovacije dočekan na zagrebačkom aerodromu, nakon odslužene dvije trećine kazne.

“Dario Kordić se nije pokajao zbog zločina niti je itko od prisutnih spomenuo ili se pomolio za žrtve zločina u Ahmićima. Dapače, oni koji se smatraju vjernicima usudili su se zazvati kršćanskoga Boga u slavu ratnom zločincu. Jedini glas istine – povik mirovnog aktivista Zorana Ivančića: ‘Sotono, ubojico!’ zataškan je šakama”, stajalo je u pozivu Kuće ljudskih prava za skup pred katedralom.

Organizator je želio prosvjedom pred katedralom, “nakon sramotnog dočeka ratnog zločinca, barem simbolički ispraviti nepravdu i odati tihu počast žrtvama ratnog zločina u Ahmićima – žrtvama Darija Kordića”.

Izvor: Al Jazeera i agencije