Thaciju slijede teški pregovori nakon izbora

Demokratska partija Kosova kosovskog premijera Hashima Thacija proglasila je pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima je učestvovalo blizu 43% birača.

Prema preliminarnim rezultatima, PDK vodi sa blizu 31% glasova, na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe sa 25,30%, a slijedi Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa 9,77% glasova.

Građanska inicijativa “Srpska lista”, koju podržava Vlada u Beogradu, osvojila je 6,99% glasova i četvrta je po snazi, pokazuju dosadašnji preliminarni rezultati.

Na osnovu približno 17% prebrojanih glasačkih listića, PDK vodi sa 31,2% glasova i, prema projekciji izbornih rezultata koalicije nevladinih organizacija Demokratija na djelu, bit će pobjednik izbora gotovo identičnom projekcijom konačnog izbornog rezultata.

Pregovori o vladi

Rad na stabilnoj vladajućoj koaliciji jedna je od prvih stvari nakon izbora na kojim je pobjedu proglasio Hashim Thaci, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

Thacija čekaju teški pregovori, budući da njegov PDK, sa otprilike 30 mandata koliko će dobiti u ovom novom sazivu parlamenta, ne može sam oformiti vladu. Morat će ići u jednu širu koaliciju.

Većina u parlamentu moći će se formirati uz pomoć deset zastupnika srpske manjine, deset zastupnika drugih manjina kao i partija Fatmira Limaja i Ramusha Haradinaja, kazala je Kos i dodala da Thaciju predstoji jedno teško razdoblje pregovora.

Zadovoljna ‘Srpska lista’

Srpska lista zadovoljna je izbornim rezultatima, izvještava Zoran Kosanović.

Računa da će osvojiti većinu od deset zagarantiranih mandata koji su predviđeni za srpsku zajednicu za koju se nadmeće pet lista.

“Zadovoljstvo izborima temelje na činjenici da je izborni proces proveden u teškim uslovima, da nije bilo izborne kampanje te da je Vlada Srbije pozvala građane da izađu na birališta tek nekoliko dana pre izbora, a da je na kraju, ipak, izlaznost bila dobra”, kaže Kosanović.

Predsjednik Srpske liste Aleksandar Jablanović istakao je da nakon ovih izbora niko više na Kosovu neće moći dijeliti Srbe na one južno i sjeverno od rijeke Ibar.

Slavlje na ulicama Prištine

Prema izvještajima iz Prištine, zamjenik predsjednika PDK-a Kadri Veseli na konferenciji za novinare pozvao je ostale stranke da priznaju rezultat izbora, a članovi i pristalice te stranke počeli su slaviti na prištinskim ulicama.

“Kosovo i njegovi građani prošli su, s dostojanstvom i zrelošću, ovaj test konsolidacije naše države”, napisala je na Twitteru predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Premijer Thaci ocijenio je da su “svi građani Kosova i sve političke partije poslali najbolju poruku svijetu, da na Kosovu funkcionira demokratija” i da je na Kosovu dostignut standard “mirnih skandinavskih izbora”.

Prijevremene parlamentarne izbore obilježila je izlaznost blizu 43%, što je manje nego na prethodnim izborima, a upadljiva je i mala izlaznost u četiri većinski srpske općine na sjeveru Kosova.

Pravo glasa na izborima za 120 zastupnika u Kosovskom parlamentu imalo je 1.782.454 birača, što je za gotovo 40.000 građana više nego što je na Kosovu bilo stanovnika prema popisu iz 2011. godine.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, pravo glasa iskoristila je 747.451 osoba ili 43,17% građana.

Uhapšeno osam osoba

Izbori su prvi put organizirani na cjelokupnoj teritoriji Kosova te ih je, uz opsežne mjere sigurnosti, pratilo blizu 2.000 domaćih i stranih posmatrača.

Zvaničnica Tužilaštva Kosova zadužena za izbore Laura Pula saopćila je da je policiji prijavljeno sedam slučajeva zloupotrebe na izborima, a uhapšeno je osam osoba.

Prema izvještajima i ranijim ocjenama zapadnih medija, vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su test i za premijera Thacija i za ambicije Kosova na putu ka Evropskoj uniji, uz konstataciju da se glasa u atmosferi “nezadovoljstva birača zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije”.

Za srpsku stranu su, prema ocjenama Beograda, izbori značajni zbog formiranja zajednice srpskih općina i “otežavanja dalje promocije i provođenja politike jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”.

Izvor: Al Jazeera i agencije