FBiH: Odbitak za poplave iznenadio penzionere

U Federaciji Bosne i Hercegovine u toku je isplata majskih penzija. No, svi penzioneri već su dobili čekove umanjene za jednu do tri konvertibilne marke. Taj je novac namijenjen područjima ugroženim poplavama.

Odobrenje za takvu odluku dao je Savez udruženja penzionera Federacije, ali penzioneri kažu da o tome nisu bili obaviješteni, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Pomoć ugroženima u Republici Srpskoj

Vlada bh. entiteta Republika Srpska na posebnoj sjednici usvojila je mjere za ublažavanje posljedica poplava.

Mjere podrazumijevaju osnivanje Fonda solidarnosti za obnovu. Sredstva će se osigurati tako što će od neto plata zaposlenih i poslodavaca biti izdvajano po 1,5%.

Također, od penzija će biti izdvajano od 0,5 do 2,5 eura, u zavisnosti od visine penzije. Neće biti izdvajanja od invalidnina i boračkih dodataka.

Bit će izmijenjeno i nekoliko zakona kako bi se osigurale određene povlastice za područja pogođena poplavama, poput reprograma poreskog duga, oslobađanja od taksi i sl.

 

Penzioneri koji se svakodnevno okupljaju u jednom centru u Sarajevu različito reaguju na odbitak.

“Šta su dvije marke?! Dok bi oni sve nas pitali ko će dati, ko neće… A sam ovaj slučaj je takav kakav je zadesio taj čitav svijet. Mislim da možemo biti realni da to shvatimo. Što se mene tiče, nema nikakvih problema”, kaže penzionerka Fatima Hambiralović.

Savez: Pristanak 70 udruženja

Iako iz Saveza udruženja penzionera kažu da su o svojoj odluci obavijestili javne medije u BiH, ovi penzioneri tvrde da za nju nisu znali.

“Uzeti pare, gurnuti ruku u tuđi džep – to je krađa! Ne daj Bože! Ja sam dala. Neka svako uzme moj telefonski račun i neka vidi koliko puta pozovem humanitarni broj telefona. Mi se bunimo što su oni to uradili bez pitanja”, kaže penzionerka Ševala Tahirović.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH kaže da je Savez dobio pristanak 70 udruženja penzionera u Federaciji BiH, koji su podržali aktivnost i donijeli odluku da se penzionerima može odbiti od jedne do tri marke.

Ova odluka odnosi se samo na majske penzije.

“Ovo je jednokratna akcija i odnosi se samo na jedan mjesec, a nikako na period od pet – šest mjeseci, kako ima nekih informacija. Većina penzionera nije protiv akcije, nego su protiv toga na koji način se akcija povela. Ja sam pokušao objasniti telefonom da je to bilo zbog vremena, da smo željeli što prije pomoći”, kaže Rapa.

Prema tvrdnjama iz Saveza, bit će sakupljeno blizu 500.000 eura izdvojenih od penzija. Tako će, kažu, biti izgrađeno 30 kuća penzionerima koji su ostali bez svojih domova.

“U ime više od 350.000 penzionera odlučivali su Savez udruženja penzionera Federacije BiH i Zavod penzijsko-invalidskog osiguranja. Kazali su da se svi koji žele da im se vrati odbijeni iznos trebaju javiti u udruženje penzionera i bit će im u junskoj penziji vraćena ta sredstva”, javlja Kajan.

Savez, kako kažu, želi formirati Fond solidarnosti kako bi se izgradile kuće za najugroženije. Tvrde da će im pomoć stići i od penzionera Crne Gore. Njih 100.000 odvojit će po jedan euro za penzionere na područjima u BiH koje su zadesile poplave.

Izvor: Al Jazeera