Životni standard izazov nove vlade Kosova

Glavna tema predizborne kampanje na Kosovu bila je ekonomija. Popraviti životni standard bit će najteži zadatak za tamošnju novu vladu. Stefan Goranović je provjerio kako se trenutno živi na Kosovu.

Supermarketi Kosova ne razlikuju se od drugih na Balkanu, ni po izboru, ni po cijenama. Kosovari u prosjeku najmanje zarađuju na Zapadnom Balkanu.

Jeton je, kaže, s porodicom morao napusti Kosovo ratne 1999. godine. Kada se vratio u Mitrovicu, kuća i radionica su mu bile spaljene.

‘Socijala’ 70 eura mjesečno

Kako posla nije bilo, riskirao je i ponovo s dvojicom braće pokrenuo stari porodični biznis. Od njega zavisi više od 10 članova porodice Haradinaj.

“Ima poboljšanja, ali trenutno je teško, jer država ne stimulira proizvodnju koliko treba. Uvoz je mnogo veći nego izvoz, tako da i neke radionice koje rade imaju poteškoće. I one preživljavaju, kao i mi, ali uz velike žrtve i napor cijele porodice”, kaže Jeton.

Najviše poslova odlazi na javni sektor, ali postoje i oni koji preživljavaju od “socijale” – manje od 70 eura mjesečno.

“Životni standard na Kosovu među najnižima je u regionu, a gotovo svaki treći radno sposobni stanovnik u ovom momentu je bez posla. Oni koji imaju tu sreću da rade u proseku zarađuju 360 evra, što nije dovoljno za prosečnu potrošačku korpu”, izvještava Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Kada je riječ, naprimjer, o kupovini stana u Prištini od 60 kvadratnih metara, potrebno je više od 130 prosječnih plata.

To je u praksi mnogo duže i teže, a krov nad glavom nekada je doslovno nemoguće kupiti. Bankarske kamate od 13 ili 14 posto daleko su iznad evropskog prosjeka.

Teško do kredita

Arber Maroshi je prolazio dugu i bolnu proceduru uzimanja kredita posredstvom banke ne bi li u ovom novom kvartu u Prištini došao do svojih kvadrata.

“Moje iskustvo je bilo veoma loše. Prije pet godina moja žena i ja smo pokušali dobiti kredit. To je bilo dosta problematično, jer banka nije imala povjerenje u nas. Na kraju smo uspjeli samo dobiti kredit za 30 posto stana, a ostatak plaćamo preduzimaču”, ističe Arber.

Životni standard na Kosovu ne zavisi isključivo od njegovih građana. Oni godišnje dobiju oko pola milijarde eura od brojne dijaspore, koja za petinu stanovništva znači bukvalno preživljavanje.

A upravo su preživljavanje i ekonomija glavna tema nedjeljnih izbora i najvažniji zadatak sljedeće vlade.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Parlamentarni izbori na Kosovu održat će se sutra i to prvi put na cijeloj teritoriji uključujući i četiri općine sa srpskom većinom. Na izborima učestvuje 30 stranaka i udruženja građana, a mi smo izdvojili stranke koje imaju najvše šanse da odnesu pobjedu i daju novog premijera.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO