Hrvatskoj predstoji zbrajanje štete

Štete od poplava u Hrvatskoj tek će se početi zbrajati i sigurno će biti velike. Prije nego se stanje normalizira – mještani će prvo morati obnoviti domove.

Građevinska inspekcija obilazi kuće u poplavljenom području. Za početak označavaju one čija obnova neće biti moguća.

“Mnoge kuće će trebati izgraditi ponovno iz temelja”, izvještava Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

“Mogli ste vidjeti sa uličnog dijela – ne izgleda opasno… Tek kada uđemo vidjet ćemo pravi razmjer oštećenja koje se desilo”, kaže građevinski inspektor Domomir Pavelić.

Za život je opasna i kuća Bećira Ogrića. Građena je 1961. godina ciglama, a zidana blatom i slamom.

One izgrađene nakon sedamdesetih i osamdesetih godina ipak su bolje prošle, pa će i obnova biti lakša. Dom Mate Bagarića siguran je za život, no štetu će sanirati još mjesecima.

Pomoć ratnih veterana

“Što ostaviti… Ništa više nemamo… Lažem, imamo kredit u Erste banci. Nenamjenski, u francima, još četiri godine”, kaže Mato, stanovnik Gunje.

Njime je, priča, do kraja uredio kuću, od koje su sada ostali samo zidovi. I tek pokoja porodična uspomena.

Voda se iz nekih objekata još nije povukla, a baca se sve što je uništeno. Mještanima pomažu i ratni veterani.

“Čistimo te kuće, vrlo malo se toga dalo spasiti, nastojimo pomoći tim ljudima koliko možemo”, kaže volonter Marijan Šakić.

Pomoć je obećala i država. Blizu 26 miliona eura bit će osigurano za obnovu domova.

Procjena opasnosti od urušavanja kuća na poplavljenom području potrajat će najkasnije do srijede.

Potom će na teren izaći procjenitelji štete, a kada će početi prvi radovi teško je procijeniti. No, upućeni kažu da to neće biti prije polovine sedmog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U selu Kopanice kod Orašja u Bosni i Hercegovini voda se i dalje povlači. Mještani polako ulaze u kuće i na imanja te počinju čišćenje. Žale se da su im trenutno najviše potrebna sredstva za dezinfekciju i radna snaga. Više u prilogu Ljiljane Smiljanić.

Kolika je šteta od poplava koje su zahvatile regiju? Kako će građani obnavljati ili graditi nove kuće? Hoće li države skliznuti u recesiju zbog šteta ili postoji mogućnost za brz oporavak ekonomije? Dvije do tri milijarde eura – to su procjene Svjetske banke, ali i domaćih stručnjaka o štetama koje su poplave nanijele građanima i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO