Optužnice za ubistvo Ćuruvije

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbjednosti (DB), zbog sumnje da su „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine.

Optuženi su tadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević agenciji Tanjug.

Oni su optuženi za krivično djelo teško ubistvo.

Marković se tereti da je to djelo izvršio u podstrekivanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci, precizirao je tužilac.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Legija ključni svjedok

Ključni svjedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara ove godine, nekadašnji je pripadnik DB-a, odnosno komandant jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija.

On je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara Tužilaštvu dao iskaz u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, kada su snage NATO-a bombardirale SR Jugoslaviju.

Ubistvo je izvršeno oko 17 sati u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vrijeme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gdje su se nalazile prostorije marketinške službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živio.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „ovjerile“ i jednim pucnjem u glavu.

Sa njim je tada bila njegova nevjenčana supruga, historičarka Branka Prpa, koja je svjedočila u istrazi tokom koje je saslušano više desetina svjedoka.

Ubistva i atentat

U vrijeme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. augusta 2000. godine i četvorice članova SPO-a u atentatu na vođu SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO