Optuženi za Grubore oslobođeni optužbe

Bivši pripadnici policijske Antiterorističke jedinice “Lučko” Franjo Drlja i Božo Krajina, kojima se na Zagrebačkom županijskom sudu sudilo za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon akcije “Oluja” 1995. godine, nepravomoćno su oslobođeni optužbi.

Nepravomoćnu presudu, nakon više od dvije i pol godine suđenja, objavio je sudac Zdravko Majerović.

Kroz njegovu sudnicu u tom je slučaju prošao niz bivših specijalaca i njihovih zapovjednika, od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku osumnjičen jer nije poduzeo ništa kako bi spriječio taj zločin ni kaznio počinitelje, do ratnog zapovjednika cijele Specijalne policije Mladena Markača.

Drlju je tužiteljstvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila kao i za nesprječavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovjednu odgovornost.

Odbacili optužbe

Drlja i Krajina na sudu su odbacili optužbe za ratni zločin i ustvrdili da nisu krivi za ubojstva civila.

U svojoj obrani na početku postupka prvooptuženi Drlja je kazao i da ga kao „časnika, vjernika i čovjeka“ zgrožava zločin opisan u optužnici.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića kojega terete po zapovjednoj odgovornosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Smrt Igora Benete, optuženog za ratni zločin nad srpskim stanovništvom u selu Grubori nakon akcije Oluja i dalje izaziva kontroverze. Dok policija tvrdi da je Beneta počinio samoubistvo, njegovi saborci i nevladina udruženja misle da bi se moglo raditi o ubistvu i policijskom prikrivanju istine. Traže nezavisnu istragu Državnog odvjetništva ili će se, kako kažu, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO