Linić tijesnom većinom izbačen iz SDP-a

Bivši hrvatski ministar financija Slavko Linić definitivno je isključen iz Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), odlučio je to Glavni odbor stranke s 50 glasova za, 47 protiv i jednim suzdržanim.

O prijedlogu Predsjedništva SDP-a da se bivšeg ministra financija Linića isključi iz stranke Glavni je odbor, na prijedlog premijera Zorana Milanovića, glasovao tajno.

„Žao mi je što smo terorizirali građane s ovim. Sada ćemo se još ozbiljnije posvetit rješavanju gospodarskih pitanja“, kratko je na kraju novinarima izjavio predsjednik stranke Zoran Milanović.

Slavko Linić je, pak, poručio kako čvrsto ostaje uz SDP i kada nije član te stranke.

„Žao mi je, ali poštujem odluku Glavnog odbora i stranke, a gluposti Zorana Milanovića da osnivam novu stranku su samo gluposti“, rekao je Linić.

Raskol u SDP-u

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko priznao je kako se nakon tijesnog glasanja o isključenju Linića ne može negirati da u SDP-u postoji raskol po tom pitanju.

„Raskol na ovom pitanju ne može se negirati. On je u ovom pitanju zaista dubok, a prelamaju li se preko tog pitanja dublji odnosi unutar SDP-a, to moramo vidjeti“, rekao je Leko nakon sjednice koja je trajala više od 12 sati.

Na pitanje ima li prredsjednik SDP-a Zoran Milanović i dalje povjerenje stranke, odgovorio je kako Glavni odbor o tome nije glasovao i da ne želi špekulirati.

„Predsjednik stranke ostaje predsjednik stranke i sada ima otežanu zadaću da okupi SDP, da nađe točke okupljanja. Vjerujem u SDP, vjerujem u snagu SDP-a, jer ovo nije bila aklamacija, nego uvjeravanje, vrhunski demokratsko odlučivanje“, ocijenio je Leko.

Linićevo isključenje pokrenulo je Predsjedništvo stranke na prijedlog predsjednika SDP-a i hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je ocijenio da je Linić nanio značajnu štetu ugledu stranke kada ga je javno optužio da je zlouporabio službe kako bi se s njim obračunao, da je štitio svog prijatelja Sinišu Petrovića, iako je u Nadzornom odboru INA-e radio protivno nacionalnim interesima, te da su članovi njegove obitelji i prijatelji dobivali povoljne kredite od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Odluka običnom većinom

Po SDP-ovu Statutu, odluku o isključenju iz stranke Glavni odbor donosi običnom većinom, odnosno glasovima većine članova nazočnih na sjednici.

Glavni odbor SDP-a ima 103 člana, no nakon suspenzije Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel pravo glasa imao je 101 član toga tijela. Na sjednicu je došlo njih 98.

U stranačkim kuloarima od srijede su se mogle čuti različite teorije i procjene o tome hoće li Glavni odbor prihvatiti Linićevo isključenje iz SDP-a, no prevladavalo je mišljenje kako je teško očekivati da bi se to tijelo moglo suprotstaviti predsjedniku stranke i riskirati prijevremene parlamentarne izbore, piše Hina.

Po Statutu SDP-a, Glavni odbor o svim pitanjima u pravilu odlučuje javno, ali može odlučiti i da o bilo kojem pitanju tajno glasuje. Prema Milanovićevu prijedlogu, glasalo se tajno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO