DORH: Šegon nije počinio kazneno djelo

Šegon je smijenjen na Milanovićev zahtjev, nakon što su mediji objavili da je Šegonova firma dobila kredit od HBOR-a uz državnu podršku (Sanjin Struki? / Pixsell)
Šegon je smijenjen na Milanovićev zahtjev, nakon što su mediji objavili da je Šegonova firma dobila kredit od HBOR-a uz državnu podršku (Sanjin Struki? / Pixsell)

Hrvatsko Državno odvjetništvo (DORH) priopćilo je danas kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela u postupku odobravanja kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Facta Veri d.o.o. u suvlasništvu Branka Šegona, bivšeg pomoćnika hrvatskog ministra financija Slavka Linića.

DORH navodi kako iz prikupljenih podataka proizlazi da su u postupku odobravanja kredita društvu Facta Vera d.o.o. nadležna tijela HBOR-a postupala na isti način kao i u drugim slučajevima, te da je banka postupala u skladu s internim propisima i procedurama banke, koji nisu mijenjani za potrebe odobrenja kredita tom društvu, javlja Hina.

U priopćenju se podsjeća da je USKOK istragu pokrenuo nakon medijskih napisa u kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i pogodovanje u postupku odobravanja kredita HBOR-a društvu Facta Vera d.o.o.

U tu je svrhu tijekom kriminalističkog istraživanja prikupljena obimna poslovna dokumentacija, te su obavljeni obavijesni razgovori.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da nastavlja kriminalistička istraživanja u postupku odobrovanja kredita HBOR-a tvrtki Facta Vera, s kojom se povezuje bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon jer im je USKOK u tom slučaju uputio ukupno četiri zahtjeva, od kojih je poslijednji potrebno dodatno istražiti.

Šegon: To sam govorio od početka

Budući da su u postupanju društva Facta Vera d.o.o. kao pravne osobe i Tonija Šegona kao odgovorne osobe u pravnoj osobi utvrđeni elementi prekršaja iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu će protiv društva Facta Vera i Tonija Šegona podnijeti optužni prijedlog.

Branko Šegon izjavio je da je zadovoljan odlukom državnog odvjetništva, koje je zaključkom da pri dodjeli kredita HBOR-a tvrtki Facta Vera nije bilo elemenata kaznenog djela tek potvrdilo ono na što je on ukazivao od početka.

“Smatram da je normalno to što se dogodilo, jer smo od samog početka i ja i bivši ministar Slavko Linić i predsjednik uprave HBOR-a isticali da nikakvih nepravilnosti niti pogodovanja nije bilo”, izjavio je Šegon Hini.

Dodao je da su u slučaju spornog kredita poštovana sva pravila i procedure. “Pravila su u tom slučaju bila ista kao i svima drugima koji su se bilo kada natjecali za dobivanje kredita”, zaključio je Šegon.

Na pitanje da prokomentira izjavu premijera Zorana Milanovića, koji je kazao da u tom slučaju uopće nije ukazivao na nezakonitosti, već na sukob interesa, Šegon je rekao da ne vidi o kojem je sukobu interesa riječ.

Milanović: Nitko nije ni govorio o kaznenom djelu

“Ako nije bilo pogodovanja, onda ne znam o čemu je riječ. Sve sam napravio prema propisima i svoje udjele u tvrtki prenio na odvjetnički ured. Ponavljam da nije bilo nikakvih utjecaja ili pogodovanja, te da je sve obavljeno po proceduri”, ponovio je Šegon.

Upitan hoće li nakon odluke koja mu ide u prilog tražiti povratak u Ministarstvo financija, Šegon je rekao da on nema što tražiti u ekipi Zorana Milanovića. “On je jasno rekao što misli i za mene je ta priča završena”, kazao je Šegon.

Premijer Zoran Milanović izjavio je kako u slučaju Branka Šegona nikad nitko nije ni govorio o kaznenom djelu, već o sukobu interesa.

“Nikada nitko nije govorio o kaznenom djelu, to nema veze s kaznenom djelom i ja nema ništa s tim. Ovdje je riječ o sukobu interesa i svi oni koji se u budućnosti nađu u sukobu interesa će odgovarati”, kazao je premijer Milanović u Daruvaru.

Na pitanje hoće li se u subotu na sjednici Glavnog odbora SDP-a o isključivanju Slavka Linića iz stranke glasovati javno ili tajno, premijer MIlanović je odgovorio: “Onaj tko može klevetati javno, može javno i glasati. SDP ima oko 40 tisuća članova i oni znaju što je istina.”

Nalaz Državnog odvjetništva hrvatski ministar uprave Arsen Bauk ocijenio je očekivanom i dobrom odlukom.

‘Okidač’ za zategnute odnose Linić – Milanović

“To je očekivano. Mislim da je to dobra odluka. Gospodin je bio dio vladajuće garniture i dobro je da nije bilo elemenata kaznenog djela. To svakom članu Vlade treba biti drago, neovisno o dnevnopolitičkim, unutastranačkim i drugim interesima. To nije stvar pravosuđa”, rekao je Bauk.

Šegon je smijenjen u veljači na Milanovićev zahtjev, nakon što su mediji objavili da je Šegonova tvrtka dobila kredit od HBOR-a uz državnu potporu.

Slučaj Šegon bio je jedan od “okidača” za zategnute odnose između Milanovića i tadašnjeg ministra financija Slavka Linića, budući da je Linić stao u Šegonovu obranu, tvrdeći da je oko Šegona “sve čisto”.

Taj je slučaj Milanović naveo i kao jedan od razloga kasnije Linićeve smjene, navodeći da se Linić ponašao neprihvatljivo, te da je Šegona osobno morao isključiti iz tima, “jer ministar financija nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik, vrlo utjecajna osoba u sustavu, u vrijeme svog mandata uzme kredit u HBOR-u”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO