Bez naznaka suspenzije direktora SIPA-e

Dan nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo tužbu protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) Gorana Zubca nema naznaka da će on biti suspendiran.

Tužba je podnesena zato što tokom demonstracija, 7. februara ove godine, nije odgovorio na zahtjev za pomoć koji mu je uputio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović.

Zubac i dalje rukovodi radom SIPA-e. Tužilaštvo BiH protiv njega je jučer podiglo tužbu, Sud ju je primio, ali još nije odlučio da li će po njoj postupati.

Tereti ga se da je svjesno zanemario svoju dužnost da odgovori na zahtjev za pomoć, koji mu je 7. februara 2014. više puta uputio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a što je bio po zakonu dužan učiniti.

Provjera zakona

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović traži da Zubac bude suspendiran. Ministar pravde BiH Bariša Čolak kaže da za to treba provjeriti ima li osnova u zakonu, jer optužnica nije potvrđena.

„Ja opet kažem da treba vidjeti precizno što piše u zakonu. Vi znate da je u nekim strukturama bilo ljudi koji su obnašali jednako tako visoko odgovorne funkcije, pa je bilo optužnica i na kraju nije bilo ništa“, kaže Čolak i dodaje:

„Druga je stvar sa moralne strane gledano, je li to korektno ili ne, ali prije svega treba gledati ovu zakonsku dimenziju.“

Bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Selimović rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da nijedno od 16 policijskih tijela, čijim bi radom trebao koordinirati, nije uputilo informaciju šta bi se moglo dogoditi 7. februara na ulicama gradova u bh. entitetu Federacija BiH.

„Direkcija za koordinaciju ni od jedne agencije u BiH nije dobila bilo kakvu informaciju koja bi ukazivala šta će se dogoditi tog dana“, ističe on.

Dva zahtjeva za reakciju

Sedmog februara ispred zgrade Predsjedništva i kantonalne Vlade bilo je 40 policajaca koje je poslala ta Direkcija za koordinaciju.

Selimović je 7. februara dva puta, usmeno pa pismeno, od SIPA-e tražio da reagira. Odgovor je bio da nema zakonskih nadležnosti za to.

„Član 11. zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela decidno kaže da su policijska tijela BiH i sva druga tijela u BiH, a tu se mogu podvesti sve Direkcije, dužna pružiti pomoć na zahtjev direkcije u obavljanju poslova iz njene nadležnosti. A nadležnost SIPA-e nije samo istraga, nego i sprečavanje krivičnih dijela. Dakle, potpuno je sigurno i nema dileme da je bilo zakonskog osnova“, navodi on.

Selimović je, zbog nemogućnosti da osigura sigurnost članovima Predsjedništva tokom demonstracija u februaru ove godine, podnio neopozivu ostavku.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, jer nije poduzeo mjere koje su mu bile u nadležnosti da bi zaštitio građane i objekte tokom demonstracija 7. februara.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO