Ponovljeno suđenje Paravinji 3. jula

Vrhovni sud vratio je postupak na ponovljeno suđenje, utvrdivši da ničim nije dokazan pokušaj silovanja (Pixsell)

Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji, optuženom za pokušaj silovanja i ubistvo mlade Drnišanke Antonije Bilić prije tri godine, počet će 3. jula na šibenskom Županijskom sudu, gdje je u četvrtak održano prvo pripremno ročište za to ponovljeno suđenje.

Nakon tog za javnost zatvorenog sudskog ročišta Vinko Ljubičić, advokat porodice Bilić, novinarima je kratko kazao kako je prvo ročište u ponovljenom postupku zakazao za 3. juli i da su u četvrtak na sudu izvedeni i neki novi dokazi, no nije želio precizirati o čemu se tačno radi, piše Hina.

Paravinjina advokatica Ankica Giljanović bila je suzdržana u izjavama, pa tako nije odgovorila ni na novinarsko pitanje jesu li istinite spekulacije kako je Paravinja tražio njeno izuzeće.

Novo suđenje

Antonija Bilić nestala je 7. juna 2011. godine, nakon što je viđena kako na mostu preko Čikole ulazi u Paravinjin šleper.

Nakon nekoliko dana policija je identificirala vozača, a Paravinja je, nakon četiri dana bijega, uhapšen u bh. entitetu Republika Srpska.

Potom je izručen hrvatskom pravosuđu, a na suđenju pred šibenskim Županijskim sudom proglašen je krivim za pokušaj silovanja i ubistvo Antonije Bilić te osuđen na jedinstvenu kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora.

No, Vrhovni sud Hrvatske vratio je postupak na ponovljeno suđenje, utvrdivši da u prvostepenom postupku ničim nije dokazan pokušaj silovanja, što onda upitnim čini i zaključak o počinjenju teškog ubistva.

Vrhovni sud ne spori da je Paravinja pokušao silovati djevojku niti da je kriv za njeno ubistvo.

No, ističe kako je jedini dokaz onog što se događalo u kabini njegovog šlepera, gdje je navodno maloljetnicu pokušao silovati, pa je lišio života, njegovo priznanje u kojem se ne kaže da je ubistvo bilo posljedica pokušaja silovanja, prenosi Hina.

Izvor: Agencije