Podignuta optužnica protiv direktora SIPA-e

U optužnici se navodi kako je Zubac odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada demonstranata na zgradu Predsjedništva BiH (Arhiva)
U optužnici se navodi kako je Zubac odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada demonstranata na zgradu Predsjedništva BiH (Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine Gorana Zubca.

Optužen je za nesavjestan rad u službi jer se tokom masovnih demonstracija 7. februara u Bosni i Hercegovini, navodno, oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade državnog Predsjedništva te odbio angažirati posebnu jedinicu SIPA-e.

U optužnici, podignutoj nakon tri i po mjeseca istrage, navodi se kako je utvrđeno da je Zubac opetovano odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada demonstranata na zgradu Predsjedništva, koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Himzo Selimović.

Zatvorska kazna

To je ranije u javnim istupima potvrdio Selimović, ističući kako je Zubac ignorirao ono što mu je bila zakonska obaveza.

Tadašnji komandant posebne jedinice SIPA-e Mirsad Vilić potvrdio je kako su njegovi policajci bili spremni djelovati, no direktor Agencije im to nije dopustio.

Ukoliko bi bio osuđen na osnovu ove optužnice, koja je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, Zubac bi mogao dobiti od jedne do deset godina zatvora.

Prije preuzimanja dužnosti direktora SIPA-e Zubac je bio na čelu policije u Trebinju.

Mediji u Bosni i Hercegovini ga opisuju kao osobu blisku predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO