Jurišićeva odbrana dobila presudu nakon šest mjeseci

Odbrana Ilije Jurišića ima mjesec dana da podnese žalbu (AFP)

Fondacija Istina, pravda, pomirenje (FIPP) iz Tuzle saopćila je danas da je nakon šest mjeseci čekanja odbrana konačno dobila pismeni otpravak presude u predmetu Ilija Jurišić.

Riječ je o prvostepenoj presudi Višeg suda u Beogradu, kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora.  

Obrana ima rok od trideset dana za podnošenje žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.  

“S obzirom na to da se ulazi u period ljetnih odmora i u vrijeme koje će biti potrebno Apelacionom sudu da formira vijeće, koje treba da se upozna s kompletnim predmetom, realno je za očekivati da rasprave pred Apelacionim sudom neće biti prije jeseni”, navodi se u saopćenju FIPP-a.

Odjeljenje za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu u ponovljenom suđenju osudilo je u decembru prošle godine na 12 godina zatvora Iliju Jurišića, jer je, kako je rečeno u obrazloženju presude, “naredio napad na kolonu vojnika bivše Jugoslovenske narodne armije u Tuzli 1992. godine, kada je nastradao najmanje 51 vojnik”.

Jurišić, ratni član Operativnog štaba Stanice javne bezbjednosti Tuzla, nije došao na izricanje presude, jer je, prema obrazloženju njegovog advokata Ðorđa Dozeta, bio na bolničkom liječenju u Tuzli, na koje je primljen 28. novembra.

Advokat Dozet je tada Sudu dostavio medicinsko opravdanje za svog branjenika, prema kome ima srčane probleme.

Jurišić, prema riječima sudije, nije bio obavezan prisustvovati izricanju presude.

Druga presuda

To je Jurišiću druga prvostepena presuda, jer mu je prvu kaznu, kojom je, također, bio osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.

I na novu presudu Jurišić i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji će donijeti konačnu odluku u tom slučaju.

Na ranijem suđenju sud je utvrdio da je Jurišić kriv jer je, suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, kao dežurni Operativnog štaba SJB Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA, koja se povlačila iz kasarne Husinska buna 15. maja 1992. godine riječima: “Na vatru odgovori vatrom.”

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, njih 50-ak je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio Sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Jurišić odbacio navode

Jurišić je u julu 2012. godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu, ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”.

Pored ostalog, naveo je kako nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici, a nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine tri godine ranije preuzelo predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je u decembru da je Tužilaštvo zadovoljno presudom Jurišiću.

“Ovo suđenje je bilo suđenje visokog rizika, uz mnogo pritisaka na sud, naročito političkih. Međutim, sud je pokazao da se držao zakona i pravde”, rekao je Vekarić novinarima ispred Specijalnog suda nakon izricanja presude.

On je naglasio da je Tužilaštvo zadovoljno, jer je sud utvrdio da su navodi optužnice tačni i napomenuo da će, nakon razmatranja pisanog otpravka presude, odlučiti o daljim koracima.

Advokat Dozet je tada izjavio kako ne zna da li će Jurišić ponovo doći u Srbiju, istakavši da će se sigurno žaliti na presudu.

“Ilija Jurišić u Beograd je dolazio po pravdu i uredno se tri godine odazivao svim sudskim pozivima. On nije morao iz Tuzle da dolazi u Srbiju, jer Srbija nema nikakvo pravo da dela na teritoriji Bosne i Hercegovine”, rekao je Dozet novinarima ispred Specijalnog suda.

Advokat je ustvrdio da njegov branjenik “15. maja 1992. godine nije ukaljao svoj obraz” i da je to pokušao dokazati dolazeći na sva suđenja, jer je imao “gorštačku hrabrost i čast”.

“Ne znam da li će opet doći, da li će se usuditi. Međutim, mi ćemo se boriti da bude jača sila prava od prava sile”, rekao je Dozet i uputio kritke na račun rada pravosuđa Srbije.

Izvor: Agencije