Video: Privođenja zbog malverzacija tokom poplava

Snimak privođenja u akciji ‘Sailor’ [YouTube/SIPA Policija]

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počeli su u nedjelju uvečer akciju kodnog naziva „Sailor“, koja se izvodi na području Banje Luke i Mostara, te su do sada zbog sumnje u organizirani kriminal, odnosno malverzacije s plaćanjem poreza nakon poplava, slobode lišene četiri osobe.

Radi se o kaznenim djelima u kojima je iskorištena situacija izazvana prirodnim nepogodama i poplavama u BiH, kako bi se lažno prikazalo da je roba poduzeća Bauwelt u Banjoj Luci i Mostaru uništena u poplavama, te utajile porezne obveze za PDV u iznosu od blizu 1,5 milijuna konvertibilnih maraka, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Postoji osnova sumnje da su osobe inicijala M. M., Ž. Đ., D. T. i D. M. obavljali određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim tvrtkama, tako što su falsificirali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi.

Među osumnjičenima je i jedan dužnosnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Sumnje u malverzacije

Još prije mjesec dana UIO je dala instrukcije poreznim obveznicima na područjima zahvaćenim katastrofalnim poplavama kako da dostave prijavu PDV-a.

Navedeno je kako moraju imati dokaz da su pretrpjeli izravnu štetu u poplavama u obliku zapisnika koji se dostavljaju nadležnom općinskom povjerenstvu za procjenu i popis šteta, a sve kako bi se spriječile eventualne malverzacije.

Istovremeno se na terenu moglo doznati kako postoje sumnje na moguće malverzacije, kao i krađu humanitarne pomoći, te su nadležni krenuli u provjere takvih navoda.

Tužiteljstvo BiH priopćilo je kako je odlučno u procesuiranju organiziranog kriminala i korupcije, a nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH procesuirati sve osobe koje se pokušaju okoristiti nastalom situacijom radi počinjenja kaznenih djela ili ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, te da će počinitelji biti otkriveni i rigorozno kažnjeni.

Lažna dokumentacija

Tužiteljstvo BiH je u istrazi došlo do spoznaja da su vlasnici tvrtke Bauwelt izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima usljed katastrofalnih poplava, koje su prije dva mjeseca zahvatile BiH.

Roba u vrijednosti od najmanje četiri milijuna konvertibilnih maraka tajno je izmještena na druge lokacije, kako bi se prodala i unovčila, a uz pomoć djelatnika UIO sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a i ostalih na navedenu robu u iznosu od milijun i pol konvertibilnih maraka, za koje su oštećeni proračun i građani BiH.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičene osobe namjeravale zatvoriti poslovne objekte, te da su pokušali iskoristiti prirodne katastrofe radi počinjenja kaznenih djela i oštećenja proračuna BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e u Banjoj Luci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužitelja, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO