Penava: Vukovar treba biti grad za svakoga

Novoizabrani vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) je, nakon objave privremenih i neslužbenih rezultata drugog kruga prijevremenih izbora za gradonačelnika Vukovara, u kojem je pobijedio donedavnog gradonačelnika Željka Sabu, uputio poziv: „Idemo stvoriti Vukovar na zadovoljstvo svih nas.“

„Vukovar u kojem će biti mjesta za svakoga, u kojem će moći raditi i živjeti svatko tko to želi, iz kojega ljudi neće morati ići trbuhom za kruhom, u sezonske poslove i inozemstvo“, izjavio je Penava.

Dodao je kako je vjerovao u pobjedu i građane Vukovara, jer je znao i osjećao kako se promjene moraju dogoditi.

Besplatni udžbenici za sve

„Moramo promijeniti sve ono što nije bilo dobro proteklih godina. Svi ste svjedoci teške gospodarske situacije, to je ono na čemu ćemo raditi već od sutra. Kako smo i obećali, prvi korak bit će, obećanje iz kampanje, besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola“, istaknuo je Penava.

On se Željku Sabi suprotstavio i prije godinu dana na lokalnim izborima, ali je tada izgubio izbornu utrku.

Uz Ivana Penavu, kao gradonačelnika, Vukovarci su na današnjim izborima automatizmom izabrali i zamjenike gradonačelnika – Mariju Budimir i Marijana Pavličeka (HSP Dr. Ante Starčević).

Marija Budimir se u središtu pozornosti javnosti našla nakon optužbi da ju je sada već bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pokušao kao HDZ-ovu gradsku vijećnicu potkupiti da prijeđe u SDP, a u svezi čijih optužbi se na osiječkom Županijskom sudu protiv Sabe vodi i sudski spor.

Sabo: Pobijedili autobusi

„Nadam se, ako ništa drugo, miru u Vukovaru, stabilnosti koja neće uvoditi nemire i odbijati investitore. Živim u Vukovaru i želim svom gradu bolje“, izjavio je novinarima Sabo.

Ocijenio je kako su prevagu Penavi donijeli glasači koji su, ustvrdio je, u Vukovar pristigli autobusima u velikom broju.

„Upravo podaci s terena govore o organiziranim autobusima iz drugih krajeva Hrvatske, Vukovaraca koji su svojim glasom odlučivali u ime Vukovaraca koji ovdje žive i došlo je do ove situacije. Sve je to praznina u našem zakonu, nesređeni birački popisi i to je ono što je u ovom trenutku iskorišteno“, smatra Sabo.

Sabo je bio vukovarski gradonačelnik od 2009. godine sve do proljetos, kada je Vlada zbog neizglasavanja gradskog proračuna raspustila Gradsko vijeće, te raspisala prijevremene izbore.

HDZ-u najviše mjesta i u Vijeću

Po privremenim i neslužbenim podacima vukovarskog Gradskog izbornog povjerenstva, za Ivana Penavu glasovalo je 7.137, odnosno 50,19 posto birača, a za Željka Sabu, koji je na izbore izašao kao neovisni kandidat, ne želeći, kako je isticao, opterećivati SDP nakon što je protiv njega pokrenut sudski postupak, 6.946, odnosno 48,85 posto birača.

Od ukupno 27.172 birača drugom krugu izbora u Vukovaru odazvalo se 14.220, odnosno 52,33 posto birača, koji su imali prigodu glasovati na 32 izborna mjesta.

U izborima za Gradsko vijeće, održanim prije dva tjedna, kada i prvi krug izbora za gradonačelnika, najviše glasova dobila je koalicija okupljena oko HDZ-a, čiji je gradonačelnički kandidat bio upravo Ivan Penava, a koja je osvojila 10 vijećničkih mjesta.

Po pet mjesta imat će SDP i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), a jedno vijećničko mjesto Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO