Istraga o dvije masovne grobnice u Srbiji

Istraga je pokrenuta nakon iskaza zaštićenog svjedoka (Al Jazeera)
Istraga je pokrenuta nakon iskaza zaštićenog svjedoka (Al Jazeera)

Na prostoru kamenoloma Rudnica, na kome se, kako se sumnja, nalaze posmrtni ostaci 250 Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu, ispituju se još dvije lokacije, saopštilo je u ponedjeljak Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Po naredbi tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića “ispituju se još dve lokacije, radi utvrđivanja informacija o navodnom postojanju novih masovnih grobnica sa posmrtnim ostacima lica stradalih tokom sukoba na KiM-u 1999. godine, a za koja se sumnja da pripadaju kosovskim Albancima”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović potvrdio je početkom jula da je do tada na lokaciji Rudnica ekshumirano 37 posmrtnih ostataka.

Zaštićeni svjedok otkrio lokaciju

Slučaj “Rudnica” pokrenuo je zaštićeni svjedok koji je istražiocima evropske policijske misije EULEX u Prištini rekao da su 1999. u stari kamenolom dovezena tijela pobijenih Albanaca i da je kasnije teren posut zemljom i djelimično asfaltiran.

Na mjestu gdje su pronađeni posmrtni ostaci preduzeće Kosmet put je odmah nakon rata na Kosovu, 1999. godine, sagradilo objekat, koji je srušen u aprilu.

Odmah zatim su u neposrednoj blizini objekta pronađeni posmrtni ostaci.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih vještaka iz Srbije, koji rukovodi forenzičkim aspektom, stručnjaci EULEX-a, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale osobe i delegacije Radne grupe za nestala lica Kosova rade na pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U kamenolomu kod Rudnice na jugu Srbije počelo je iskopavanje na lokaciji za koju se vjeruje, prema tvrdnjama svjedoka, da krije masovnu grobnicu sa posmrtnim ostacima stotina kosovskih Albanaca, ubijenih u periodu od 1998. do 1999. godine. Iskopavanjem koje vrše stručnjaci različitih profila koordinira viši sud u Beogradu, a prisustvuju i predstavnici Komisije za nestale […]

Službeni Beograd potvrdilo je da su u selu Rudnica, na jugu Srbije, pronađeni ostaci ljudskih tijela. Saopćeno je da su pronađene kosti te da je u toku forenzička analiza. Istražitelji Tužiteljstva za ratne zločine iz Beograda i policija Srbije, nekoliko dana provjeravaju lokaciju za koju se sumnja da bi mogla biti masovna grobnica u kojoj […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO