‘Beograd na vodi’ predstavljen građanima

Najveći infrastrukturni projekt Vlade Srbije predstavljen je u ponedjeljak građanima. “Beograd na vodi”, koji bi trebale finansirati arapske kompanije, smatra se projektom od nacionalnog značaja, iako ugovor o gradnji kompleksa zgrada još nije potpisan.

Arhitekti smatraju da će gradnja tog kompleksa poremetiti urbanistički izgled glavnog grada Srbije. Znatiželjni građani Beograda došli su vidjeti kako će, prema obećanjima vlasti, izgledati njihov grad kroz 10 godina. Utisci su im identični.

“Jako mi se sviđa, upravo gledam ovde gde postoji šetalište, promenada ispod same kule.”

“Čini mi se idealan, samo ja treba da ga doživim zato što sam malo u poodmaklim godinama, ali se čuvam koliko-toliko.”

Poseban dio grada

“Ja sam maketu pogledao ovako, impresivno deluje, ali nisam u detalje. Sumnjam da bi neko tolike pare uložio, a da ne zna u šta ulaže i kakav je ishod.”

“Nemam skepse i sumnje, ubeđen sam da će biti novi preporod, koji treba svet da prepozna. I ništa više ni manje od toga.”

Fotografira se svaki detalj makete “Beograda na vodi”. Bit će to poseban dio glavnog grada Srbije, čiji se početak gradnje najavljuje za sljedeću godinu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ponosno predstavlja projekat. Arapski investitori obećali su da će uložiti više od tri milijarde eura. Ipak, ugovor između Srbije i arapskog ulagača još nije potpisan, a nije ni formirana zajednička kompanija koja će voditi poslove.

“Ne očekujte ugovor o gradnji pre kraja godine jer nemamo svu papirologiju spremnu. Želimo u potpunosti da promenimo način rada, a to je da kada radimo, radimo sa svom potrebnom papirologijom i dokumentacijom spremnom, a ne posle da zbog nekih naknadnih radova pravimo dodatne troškove”, kaže Mali.

Žalbe arhitekata

Nisu poznati ni finansijski detalji gradnje “Beograda na vodi”. Firma iz Abu Dhabija obećala je da će uložiti više od tri milijarde eura. Srbija se obavezala da će raščistiti zemljište i ustupiti ga besplatno građevinskim kompanijama koje bi gradile gotovo dva miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora.

Udruženja arhitekata u Srbiji žale se da nisu bila uključena u ovaj projekat i da predviđena rješenja kvare izgled Beograda. Dragoljub Manojlović je u svom diplomskom radu predlagao gradnju sličnog projekta. Nije predvidio ni visoke tornjeve ni nebodere u Beogradu, pa to najviše i zamjera predstavljenom projektu.

Gradonačelnik ističe da je ovo samo plan te da će svaka zgrada biti rezultat rada domaćih arhitektonskih firmi. Kula visoka 180 metara, koja će dominirati novim izgledom Beograda, mogla bi, kako obećavaju u Vladi Srbije, biti završena za dvije i po godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO