Neslužbeno: Penava gradonačelnik Vukovara

 

Birači u Vukovaru na danas održanom drugom krugu prijevremenih izbora za gradonačelnika, povjerenje da u idućem razdoblju upravlja gradom dali su HDZ-ovu Ivanu Penavi, kandidatu koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ.

Prema privremenim i neslužbenim podacima vukovarskog Gradskog izbornog povjerenstva, za Ivana Penavu glasalo je 7.137 odnosno 50,19 posto birača, a za Željka Sabu, koji je nakon pet godina upravljanja Vukovarom (kao SDP-ov gradonačelnik), na izbore izašao kao neovisni kandidat 6.946 odnosno 48,85 posto birača, javlja Hina. 

Od ukupno 27.172 birača, u drugom krugu izbora u Vukovaru odazvalo se 14.220 odnosno 52,33 posto birača koji su imali prigodu glasati na 32 izborna mjesta.

U prvom krugu prijevremenih izbora za gradonačelnika Vukovara održanim prije dvije sedmice, kada su održani i izbori za Gradsko vijeće na kojma je najveći broj glasova osvojila koalicija predvođena HDZ-om, od šest kandidata za gradonačelnika najviše glasova su dobili Ivan Penava za kojeg je glasalo 47,4 posto birača i Željko Sabo kojeg je podržalo 34,6 posto vukovarskih birača.

Ovo su četvrti lokalni izbori u Vukovaru u posljednjih pet godina. Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora građani su ponovno na biralištima, jer Gradsko vijeće nije uspjelo postići dogovor i usvojiti budžet za 2014. godinu.

Moguć tijesan ishod

U prvom krugu najviše glasova dobio je Penava koji je ranije kazao da se nada potvrdi rezultata od prije dvije sedmice.

„Očekujem da su građani prepoznali kvalitetu našeg programa, zapošljavanje, prosperitet, program boljeg Vukovara i da će to potvrditi danas na izborima“, kazao je.

SDP-ovac Željko Sabo, koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, također je vjerovao u svoju pobjedu, iako je u prvom krugu dobio 11 posto manje glasova.

„Očekujem da će baš ovaj glas – supruge i mene – biti presudan, pobjeda za dva glasa, možda pet“, kaže Željko Sabo.

Izvor: Al Jazeera