Makedonska opozicija traži tehničku vladu

Makedonska opozicija se i dalje ne želi vratiti u Sobranje. Iako su već tri zastupnika odustala od bojkota, neki i dalje ostaju pri zahtjevima koje su postavili vladajućem VMRO-DPMNE-u, javlja reporterka Milka Smilevska.

Trideset i jedan zastupnik opozicije u Makedoniji i dalje bojkotira rad Sobranja. Bilo ih je 34, ali troje je odlučilo ne poštivati stranačku odluku.

I pored toga što se jedinstvo opozicije polako dovodi u pitanje, ostaju zahtjevi bez čijeg se ispunjenja ne žele vratiti u parlament.

Zahtijevaju da se šest mjeseci prije narednih parlamentarnih izbora formira tehnička vlada koja će ih organizirati.

Zahtjevi opozicije

Vladajući VMRO-DPMNE ne prihvata taj uvjet, a u najvećoj opozicijskoj partiji Socijaldemokratskom savezu ne nagovještavaju odustajanje od traženog.

Ne nazire se kraj ove specifične političke krize ni nakon prvog susreta premijera Nikole Gruevskog i opozicijskog predstavnika Zorana Zaeva.

„Tehničku vladu tražimo da bi garantirala slobodno izraženu volju građana na narednim parlamentarnim izborima. Kada će oni biti – niko ne može reći! Tu temu nismo otvorili. Redovni izbori su 2018, ali mogu biti godinu ranije zajedno s lokalnim. Moguće je da 2015. budemo imali finansijsku krizu koja bi uzrokovala izbore i tada bi se formirala ta tehnička vlada. Ili ove jeseni ako na samitu Alijanse ne postanemo članica NATO-a ili ne dobijemo datum za početak pregovora za članstvo u Uniji“, kaže Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza.

Ali, premijer ne želi razgovore o tehničkoj vladi.

„Uvijek sam spreman za razgovore o temama u interesu obje strane. Ali gospodin Zaev treba znati da će to, ukoliko na njih dođe sa zahtjevom za tehničku vladu, biti gubljenje i mog i njegovog vremena“, kaže premijer Nikola Gruevski.

Tehnička vlada je samo jedan od opozicijskih zahtjeva, od ukupno pet.

Zahtjevi su: ravnopravan pristup državnoj televiziji i da vlast prestane trošiti milione eura budžetskog novca godišnje u medijima; da se državni resursi ne koriste za partijske ciljeve; provjera biračkog spiska na terenu; provođenje popisa stanovništva i, na kraju, formiranje tehničke vlade koja bi provela naredne parlamentarne izbore.

Stranka na vlasti spremna je razgovarati o svemu osim o tehničkoj vladi. A opozicija insistira na tome upravo zbog svih prethodnih neispunjenih obećanja o fer izborima.

OSCE za konstruktivan dogovor

Opozicija je u vrijeme osmogodišnje vlasti VMRO-DPMNE-a nekoliko puta izlazila iz Sobranja i bojkotirala učešće u donošenju zakona, ali se pod pritiskom međunarodne zajednice uvijek vraćala u zakonodavni dom.

I ovaj put, Evropska unija i OSCE traže konstruktivan dogovor u interesu građana. Međutim, postoje i sumnje da bi međunarodnu zajednicu mogla zadovoljiti i puka forma samog susretanja.

„Taj gest saradnje opozicije i VMRO-DPMNE-a je već bio sasvim dovoljan da Evropska unija i SAD odmah to proglase početkom dijaloga, to je sve gotovo! Ali to je u cilju nalaženja izgovora za mogućnost ubrzanja procesa za pregovore sa Evropskom unijom. Ali u političkoj praksi u realnosti, to nema nikakve funkcije“, kaže Arsim Zekolli, politički analitičar.

Makedonija već pet godina ima preporuku od Evropske komisije da počne pregovore za članstvo u Uniji. Ambasadori zemalja Unije u Skoplju su saopćili kako, i pored političke krize, Makedonija očekuje da tu preporuku dobije i šesti put.

Izvor: Al Jazeera